Friday, December 27, 2013

latest punya.


Status terkini yer.
  1. perasan muda tapi belum cukup dewasa.
  2. sudah dan masih bekerja.
  3. baru habis bercuti di miri dengan keluarga.
  4. tengah melakar plan2 untuk tahun baru.
  5. single pada borang biodata tapi sebenarnya sudah cukup syarat kawen.
  6. perancangan yg terpenting...kawin? wakakakakaka!
  7. asal hidup serba suka duka, itu namanya sudah bahagia.
  8. till then, see ya!

it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-
 
 

Monday, September 9, 2013

to be happy


Assalamualaikum =)

Ini masih wa. Sudah hampir 6 bulan kena panggil cikgu, pun masih ada bibit liar pada diri ini. Jgn slh phm pulak. Kes terlmbt bgun, terlmbt masuk kelas dll...kes2 itu lah yg aku panggil liar. kasar? lagi kasar ucapan kau psl ketidakbetulan cikgu2 skrg kan? hahaha! Kau kan sedia paham yg cikgu ne mesti perfect, disiplin tinggi you! macam gaji dia jugak. kan3x? aku taw kau angguk sedap je. Tidak mengapa. Semua pun phm psal tuh. Drp org mcm wa (cikgu)*hoisemen..hahaa...sibuk layan pikiran org mcm 'kamu kamu', lagi baik wa kongsi cerita keciguan wa selama beberapa bulan ne.

antara babak2 kiut seperti ini:-

1. cikgu    : "kalau cikgu mau rotan sorang2 boleh?"
    murid    : "tidak saya nak cikgu."
    cikgu    : "nak ke tak nak?"
    murid   : tidak nak cikgu"
    cikgu    : "nak?"
    murid    : (geleng kepala...) hehe.

2. murid   : cikgu..?
    cikgu   : ye?
    murid   : #@masa%dia%*tuk^*)())$tuu%#@@*aa..ciguuu.....
    cikgu   : hah? boleh ulang balik? cikgu xphm la...
    murid   : (geleng kepala..lagi) haha.

3. cikgu  : ini simbol apa?*wa tunjuk simbol tanda bca-koma.
    murid  : hmmm.....
    cikgu   : tengok bentuk simbol ne betul2...
    murid  : ya..undang ciguuuu!
    cikgu   : (lepas lelah kejap) udang bah. ingat ya udang ne tanda koma tau?nama simbol udang ne KOMA.
    
    KEESOKAN harinya...
     cikgu: ini simbol apa?
     murid: hmm....uNdang!
     cikgu: ya bagus. UDANG ok.UDANG....jd nama simbol ne apa?
     murid: hmmm.....
     cikgu: KOMA. ini KOMA.

    KEESOKANNYA lagi...
     cikgu: cikgu ckp ne simbol apa kmarin?
     murid: UNDANG!
     cikgu: eeh, bukan laa...
     murid: titik ciguu? tanda soal?
     cikgu: bukan. ini KETAM.
     murid: (tambah lagi satu garisan kerut dahi)

4. murid: ciguuu, itu ada bola api sana smlm ciguu...
    cikgu: ya? mungkin komet. atau bunga api.
    murid: bukan cigu. hantu.
    cikgu: (kerut dahi) bukan la. mana ada hantu.
    murid: jadi apa cigu?
    cikgu: burung berlampu kali.
    murid: (kerut dahi).....semua diam..buat muka yg xbuleh terima logik jwpn aku tdi.
    cikgu: (pesal la aku ne)

5. cikgu: cikgu tanya, boleh?
     murid: boleh cigu....
    cikgu: hmm...sapa yg ada kutu, angkat tgn?xpe...juju....(belum habis ayt wa ckp)
    murid: (suma angkat tgn)
    cikgu: ouh..(thn muka tekedu)
    murid: saya paling byk kutu cigu! (perempuan)
    cikgu: ouh..(lagi thn2 muka heran) yg laki2 pun ada kutu jugak?
    murid: ada ciguuu. na naa..(sambil bias2 rambut dia dgn konfiden)
    cikgu: (balik rumah. kepala rasa sgt2 gatal tuk seminggu selepas tuh)
   
Walaupun ia tidaklah sepenting mana tapi ia sangat bermakna buat aku. entah kenapa benda2 begini yg kita senang igt. rasa bahagia dlm hati dikeliling budak2. walaupun makk punya melenting buleh buat budak2 kelas tahun 4 tu rsa mcm mau upsr ari ni jugak, mau blah dr sekolah a.s.a.p. hahaha. takpe. tetap bahagia. sebab kita tau sebenarnya kita sangat sayang. see you.



p/s- damaikan hati dalam kabus pagi.


it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Thursday, June 6, 2013

kerusi-kerusi


Aku susun 3-4 kerusi memanjang
jadilah katil!
aku pun baring & tido atas katil buatan sendiri..
yg sudah jadi habit sejak bertahun yg lalu.
teringat zaman dulu2...
hahaha...mcm duluuuuuuuu sgt!
pantang kelas free memang aku bukak katil.
xdpt bukak katil, aku bukak meja. haha!

Actually aku masih temankn my mom d ofis beliau ne..
atas permintaan ibu tersayang, jadi hamba menurut perintah...
dek boring, tu yang aku bukak katil dkt ofis ne.
saje bagi muka tambah bulat.
mata tambah sepet.
menidurrrkan diri. :p
 on9 lama2 pun aku x lut.
duduk lama2 pun x asi.
asik pikir rumahhhhhh aje.hahaha!
x doh lahhh smpai gitu....
aku saja bagi dramatik sikit.

Lusa balik miri da....
entah bila balik rumah g...
raya kut!hehe.

so xda apa lagi mau cerita. wa cau.
Assalamualaikum.
 

it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Wednesday, June 5, 2013

perhaps i need you;


let's meet 
just once in 3-4 months, it's okay for me.
let's meet, okay?


selagi..i still have this care
to meet you.
so, let's meet.
i found a plug to switch off the electricity,
so please, let's meet.
before i press the button,
just.. let's meet.

i just need to check the brightness of our light.
so then i can know.

*hantemmmm lah puisi yinggelish. hahaha!

it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

ada pesanan di sini;



also those who annoying
bikin sakit ati
kekadang mengeluhkan 
partner berdebat
tinggal bertumbuk je belom....
but still, they are my friends.
saya tak selalu jumpa dorang
tapi
antara kami,
ada sesuatu yang memanggil
 membuat aku mahu berjumpa dorang.
sayangi, hormati sabahat!
pesanan oleh kura-kura ninja. 
*hantam! hahahahahhahahahah!

it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

nyawa cukup masin;


Perasaan yg cukup masin =)


you boleh nampak i fall in love..
bila saya on call,  i can smile for the whole day...selagi telinga masih melekat dgn hp.
habis call, heloooo im in dunia yang nyata! so, berhenti tarabang sana sini. haha!

and in his eyes...yer?
i dont see any signs of love in there....
bukan sebab memang xder.
aku x berani pandang.
hahahahaha! 
jadi, ada atau xder, gua xda jawapan.
sbb gua punya cinta pun gua xtaw keberadaannya di mana.
2 kali 5 bahagi 7 puluh sembilan lagi. haha... kau kira lah!
gua taw hang akan bilang gua tolengongggggg.
hamba redha. =)
 
just....
 im keeping a reason for all this
i need you.
like i need my NYAWA.



it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

salam rindu :)


The thing is...apabila kita semakin meningkat dewasa, pandangan kita semakin sempit walaupun pada dasarnya kita rasa kita sedang berfikiran jauh dan matang. hows that sound? hehehe.

Assalamualaikum.
Salam rindu.
Kini bertemu.

Lama x update blog kan. Maklum saje hamba sedang membiasakan diri dengan kehidupan baru & luckly....i loike it very de much! hahaha!

Satu perasaan yg dpt aku ungkap sekarang....Alhamdulillah. Wa syukurillah.
Untuk segala urusan yg selesai.
*tinggal urusan update gaji je belom. hahahahaha!
hantu kan????!

Manusia memang begini. baru mencabar. 
*mcm selalu wa dengar ayat tuh. petikan kata-kata diri sendiri huh..
okay cau dlu.
wa tengah sibuk dicussing dengan mom psl 'byk2' perkara. 
till then. see ya!



it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Monday, May 6, 2013

hanj....


 Assalamualaikum.

Okay! pagi2 buta bebudak ketuk pintu umah...
"eh eh eh...pagi2 minta tusyen ka?melampau." itu kata hati aku yg tengah mamai.
B4 bukak pintu sempat lagi atur gaya wajah..hahakkkkz!

"Cikgu..cikgu..itu Tom gigit bgi rosak suma kelas cikgu. bla bla bla bla bla....."
Aku dok pening2 lipas pun on spot rasa sakit ati you know.
Dlm hati kata cenggini "hanjing hanjing hanjing mmg mau rasa lemparan batu..jumpa nti siap"
Padahal......luluh hati bila nmpk hanjing tuh..kesian pun ada.

Tapi bila tgk apa dia buat dgn kelas yg penah lelah aku hias 3 minggu ne, mmg hrus diberi pelajaran hanjing itu. GERAM. cabut jugak kang suma gigi dia nti. pakai dentist lah.

Huuuhhh dugaan. apasal kepala aku gila berdenyut dari pagi. geram punya psal la kut ha. hahahaha.

hokey lah...see u later lah.


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Friday, May 3, 2013

Meneruskan hidup....


 Hello! i'm still alive!
peace....=)

Wer should i begin, huh..
Wa masih in learning process of teaching wlupun da masuk alam nyata.
Sudah berpijak di bumi yg nyata.
Sudah terasa sedikit pahit.
Tapi lebih banyak kepada kebahagian.
Syukran.

I'm going to keyel at the end for this month.
Ape org kate....bila abis belajar toh? KONVO?
hahaha!
Finally, i'm done! *slps 3 hal ne selesai...
number one: gaji masyukkk !
*org kata sekuat mna pun kita kerja, imbalan perlu ada utk kelangsungan hidup. setuju? ikhlas punya cerita, masing2 tepuk dada yer.
number two: konvo!
*hokey, xlama lagik akan jumpa kawan2 yg pernah wa rsa agak muak melihat muka2 meka...but still dirindui. haha! especially the gengzer. mau aja ku tag nama meka, tapi sik buleh. haha.
and finally number three: kelulusan SPP.
*interview da pegi. kabut bukan main lagi msa pegi interview. Alhamdulillah dipermudahkan.
so, we just wait & see.

Selama wa berada di bumi Kuala Bok.....
Yg haprak nye wa satu gambar pun x kelikkk....
So sik ada tatapan kamurang. hahaha...
Bukannya dirindui pun kan...hikhikhik.
till then, see ya.

p/s: next time wa bgi kenal tempat baru wa...tapi lebih cantek kalo lu pegi sini, much peace here.
And yeah, to all yg wish birthday...thank you so much from the bottom of my heart.

much much love.


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Thursday, March 21, 2013

This new chapter!



Assalamualaikum :)

Hello buddies. lama jugak menyepi. Finally setelah lama menunggu *padahal bru 3 bulan, lom 3 tahun g...posting juga diri hamba. posting interim namanya. usah tnya lah bendenya tuh...karang tiba2 handal pula hamba guna teknik menerang kpd tuan hamba. 

Jadi begini lah ceritanya...pabila hamba terima seruan panggilan sekolah pedalaman sarawak, tidak sejentik pun hamba terfikir untuk menolak. *tapi rasa terpaksa tuh ada....haha. Hamba gagahkan diri yg sedang lembik dengan agenda2 dunia sementara...leka dgn jadual peribadi. Kejadahnya hamba jadi terlalu serabut menyiapkan diri ke Baram. Ada jua sang manusia yg xtau kordinat Baram, termasuklah hamba tapi x mengapa....dah biasa terjadi. thats why hamba excited hendak ke Baram. Dan sekarang berada di bumi Baram...cant imagine my life gonna be without Baram =) celop sikit ayat tuh. haha!

Now, hamba b'tugas d Sk. Kuala Bok, Tinjar, Baram. SEMENTARA atau SELAMANYA bukan kuasa hamba. apa org kata? *yang menurut perintah. hehe. So inilah chapter baru dlm hidup hamba. Cerita ini bukan jugak luar biasa tapi yang pasti ada sesuatu yg istimewa tentangnya. how to say this....hmmm? hamba dah dpt title 'old'? hehehehe! ya kinda! apabila kita cukup tua untuk masuk ke pedalaman, maka jgn trip2 muda. hahahahahah! itu bukan kenyataan sebenar yer. actually mksud hamba, kita ne golongan special sikit. hehe. suasana pedalaman buat kita rasa satu kehidupan yang serba mensyukuri. Nah, kau ade? :p

Apa yg ada kita berterima kasih...
Apa yang tiada kita fahami....*dari lubuk hati yg paling dalam.

Hamba pun masih dlm tempoh adapting. hehe. buat masa ne x banyak sangat cerita. next time hamba tabur cerita yg manis2 okay? minggu ne dapat balik rumah. cuti seminggu..yehaa pulai pulai! hehe... doakan kesejahteraan hamba yer...terima kasih, see ya!




it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Friday, January 11, 2013

New rythms of life.


Assalamualaikum =)
  • Hey! i'm 24 and my name still syazwanti :)
  • Bangun pagi dengan umur 24 tuk tahun ne...i feel so old. so matured. so fresh....fresh keww?
  • Whatever it is, ak dgn family selamat pindah from Tuaran to Telipok. got the 'T' still. haha.
  • But i will always be part of tuaran, right? hope so.
  • Cakap pasal pindah rumah...ak penah plan tuk keja sementara before panggilan keja. but i decided to stay home....hehe. i feel good about it. i spend precious time with familia. hoping that for you too.
  • Lagi2....bila ak decide utk bela kucing. guess what? i got kitty. some kind of hellooooo kitty. haha. ak namakan dia Yelo. actually my mom gave him that name. suit him i think coz he's yellow..more to orange also. hahahaha!
  • Yelo kuat makan. dia xsuka bila ada jari jemari kita ada dkt makanan dia masa dia tgh makan...kompom dia akan cakar kau. dia da jadi super manja. suka duduk atas laptop bila org tgh on9/main game. itu perangai dia. umo dia??? aku pun x sure...maybe 2-3 months. Yelo anak kucing yatim. buleh kew aku guna ayat yatim dkt dia? sbb mak dia xda. cousin aku bgtau mak dia mati. aku ambik dia dkt umah makcik aku....lagipun aku x minat ambik kucing yg lengkap b'keluarga ne. rasa mcm kasi pecah belah keluarga pulak. hahahahahahah!siot.
  • Jadi keja aku di umah...jd suri rumah..jaga kucing...kasi gemok diri...anda muhasabah diri. hehe.
  • Ak tgh tunggu pnggilan keja...ak sure kwn2 aku pun ada satu penantian yg sma dgn aku. dear posting, please come  very soon okay?amin. hehe.
  • Lebih kurang gitu lah story aku menjak dua menjak ne minah oi. 
  • Till then, selamat berjuang! Happy New Year 2013. moga tahun ne lebih bermakna buat kita semua. =)
  • Assalamualaikum.


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-