Monday, October 29, 2012

Home versus Campus


 Assalamualaikum =)

Sebelum terlalu telat, ijinkan aku mengucapkan Salam Aidil Adha.
ok selesey yang itu.

Sekarang cerita melayu pulak. hehe.
aku selamat sampai dkt campus jam 4 tadi.

Rentetan kisah bercuti selama 4 hari ne..aku titip cerita sebagai refreshment..bukan sejenis hidangan atau santapan yg buleh dimakan..tetapi sesuatu yg aku flashback sejak aku start study d campus ne. Perkara2 tersebut ialah:-
  1. Bila aku sebut tentang perasaan, tidak pernah sekali pun aku excited balik semula ke campus. balik umah aku counting baek punyaaa. asal balik campus perasaan jadi meleset seperti melesetnya eknomi pd zmn dulu kala.kena usaha utk kc naik balik itu perasaan...nah itu cerita perasaan...ada byk lagi ne.
  2. Kalo balik umah...aku selalu bawa 1-2 luggage..besar kecik x kira lah. tp bila balik campus luggage masih jugak menteen 1-2 tapi plus bakul kecik2 yg berisi makanan. haha! mama aku jugak yg penat buat bekal tuk aku. pastuh bila smpai campus, mama aku akan tnya 'ckup jugak mkanan kamu?'..hehe. itu mcm soalan perli pun ada mak....^ ^
  3. Pastuh kan...tiap malam sbelum tiba saat kembali ke campus...aku akan nervous semacam. kalo flite aku petang esok..haa smpai ke petang esoknye lah aku nebes! bila nebes aku ada rsa mcm mahu muntah...mabuk2 ke hulu ke hilir..aku pusing2 1 umah cri benda mau buat..pastuh perut aku rasa kenyang....sampai begitu hebatnya penangan balik campus.
  4. Bila sampai masa balik campus..aku balik2 pesan diri aku...bangun lambat2..tinggal flite pun xpa! tapi cibai punya kepala.....tau2 aku nebess...mesti bangun awal punya. bila aku pura2 sambung tido, mata aku kebal tetiba! haiya...sekewa you know.
  5. Lagi bila otw p eport..perrgghhhh! perasaan wa bukan main hancur lagi! mcm dihantar pergi tak kembali pun ada.. hehehehehee! aku mesti duduk diam2 dalam keta spjg otw p eport. aku pun xtau r...eport ne bagi aku feeling satu mcm. it's like u going far far away! pdhl kk-twu 50 minit je. tuh belum kk-pakistan lagi! hahahahah!
  6. Bab packing pun aku lemah. benda packing2 ne....memang aku x b'semangat. kalau buleh mcm mna aku pegi mcm gitu lah jugak aku balik. hahaha! sebab aku x suka bwa byk2 beg. bila haruss maka aku akan packing seminimum mungkin. aku igt aku penah ckp dgn bestfen aku dlu msa naik gunung 'aku jenis yg x suka usai brg yg tinggal....kalau dah t'tinggal dkt blkg..aku biarkan.' 2 minit pastuh btol air aku jatuh beguling dkt blkg..then dia ckp 'kau kata kau biarkan je kalau brg tinggal dkt blkg'...aku jawab 'ini bukan barang...ini keperluan'. time kami otw ke puncak, btol air aku betul2 ttinggal dkt kabin...naya lah aku patah balik. aku terus daki smpai puncak tnpa air minum. keperluan/bukan keperluan, kalau benda nak tinggal....dia akan tinggal jugak. *wink
  7. lagi.....aku krem dah. mesti baca buku. besok exam. wish me luck. =)

it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Saturday, October 20, 2012

mesejku..




Sedang menikmati SABTU!
 enjoy urs!


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-


Tuesday, October 16, 2012

okay!



  • 1, 2, 3 start!
  • kepala aku da kata 'buat keja kau tuh nong! jgn tangguh2 lagi..' nah degil kau mcm cacing (tah apa2)!
  • main kejar2 masa lagi okay! memang besttt giler woo game kau 'main kejar2 masa'. perghhh..
  • malangnya, mata aku benar2 lemah malam ne.. jadi siap cursing diri, aku kena tidur lah. kalau terus bebel dlm hati, aku naik gila laaa...*aku cuma dlm keadaan di mana kepalaku terasa sangat tidak ringan. selamat malam bulan, selamat malam bintang.

ps: satu benda yg bjya yg aku buat sebelum tidur mlm ne.....im done iron baju kurung! yes. also b'fesbuk kejap. also update blog kejap. tidurlah akal....sekejap jak! besok bgun subuh. isi perut like a king.

it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Sunday, October 14, 2012

الحمد لله




sometimes words are not needed.


it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-


Dear Oct.


Hey October!
i like you somehow.
then, should i get married in Oct too?
kahkahkahkah!
 no yaar..im fine with any months.
as long as i get married. hoho.


here...
because im going home soon. so i like you.
 i barely remember what u did for me. saya memang suka 'tidak mengingat'.
kecuali for exams sebab...helllloooow, they r questions! hehe.
kalau exam start with answers...i bet manusia mesti hebat menimbulkan soalan.
*angkat kening 2 kali.
but, can i just say i still like them..?i do.
sure u remember what i did to u, right? well, i like it too! haha.
just send me home soon okay?
i like u more n more then.

ps: aku sedang rindu pada mereka, hamba Allah, yang ada di sana.


it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-


Friday, October 12, 2012

friday again, Alh.

aku tak menangis lagi hu hu hu
ku masih bisa tertawa ha ha ha
walau kau telah lukai aku
 nenek bilang kuattt.....kuattt!

it's a song. malay song. indonesia actually. it's cute u know. 
wali band if im nt mistaken ya?
tengah dengar lah ne sambil mengarang di laman muka buku. perggh.

hokey! kembali kita kepada Jumaat sekali lagi. Alhamdulillah.
jadi renung2kan Jumaat anda sekelian ya.
byeeee!

hahahhaha! bengang lah tuh...
belum bye2 lagi lah...
story Jumaat wa kali ne.....
it's awesome!
everytime i woke up in morning (bukan tuk pegi kelas pdahal ada class)...
 aku rasa happy gila2!
ya memang ini keja gila. gila sedar diri kataku.
so, hows ur friday?
gila sedar diri macam aku jugak? hehe.
ciou!


ps: ne kali betul2 ciou eh. haha! im missing home..badly wanna go home. 
ticket pula msa rya haji. aku tahu penantian balik rumah akan berbaloi bila rindu-rinduan! kahkahkah!




it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Wednesday, October 10, 2012

tidur oh tidur!

 

uh. tidak juga. no no.  i think most of us pikir hal yg sama jugak. cuma bezanya berapa kerap?hehe.
kalau hang tnya aku, maka betol lah tindakan hang tuh sebab aku expert kira tido!
bila aku buat aplikasi calculation 'mati-matip' (suku kata anak buah aku.....)
"semalam aku gol kejap ja, petang ne smbung 4 jam..nt mlm tido lmbt pun xpa..asal siap top up ari ne'
contoh gini lah.....esoknye wa ada kelas mcm biasa..
jadi mlm ne wa siap2 iron bju, susun buku/beg ikut jadual kelas..pergghhh! yg ne kau jgn pecaya.
bila smpai masa landing...pastuh guling punya guling mata x tidur2 jugak. 
bak kata kwn2 aku 'aku minum nescfe kan semalam'
dosa nescfe yg semalam jd mgsa. haha. balik pd cerita...
bila jm tido dah minus, wa sebagai insan biasa dgn bijak kepalanya akan otomatik plus plus waktu tido supaya ikhlas hati bangun esoknye. hwahwahwa!


bukan apa...bila jadual aku memang x anjal, tido adalah carta teratas yg akan ada dlm kepala aku.
*kadang2 tuh, bila anjal pun aku pilih tido jugak!


aaahhh kiranya kira waktu tido ne ikut sesedap hati ja bah.
bila aku rsa buleh lagiii tidooo....aku bedal tido.
 bila roh2 dlm kepala aku dah agak2 bising, apa lagi, bangun lah! 
jgn buat pekak tahap kinabalu. karang dejavu. jd movie terlaris tahun 4005 pulak. haha!
 
For long life punya kisah, kemahiran analisis ne memang sangat berguna. untuk ramalan masa depan katanye.
tapi untuk satu hari punya kisah, don't analyze at all. untuk senyuman hari esok kataku. hehe.
nasihat kpd diri sendiri, mana buleh lebihkan kerja, pastu kurangkan tido! 
cenggini la....kita tukar sikit..give a balance for both okay!
kalau2 agak2 tido tuh menyakitkan hati sendiri sudah...maka kurang2kan lah tido anda.
renung2kan. hahaha! selamat berikhtiar hidop!


ps: bab kira2, calculator pertama dlm hidup wa adalah 'manusia'. 
mak, 178 drb 2 berapa?
mak, 5 ringgit cukup ka beli 4 paket gula???
siyes mama aku campin  kira!

kalau aku gubal soalan matematik menang neh!
tapi skema jwpn 'ikhtiar sendiri lah yerrr'. kuang7x!

it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Monday, October 8, 2012

lambat2 lah lagi...



Wife  : Why are you late?
Hubby: There was a man who lost a hundred dollar bill.
Wife  : That's nice. Were you helping him look for it?
Hubby: No. I was standing on it.


 aissssehh!
kalau anak buah aku dah reti bca english karang, mmg ajaib semua duit aku.

ps: credit to http://bestquotesfb.blogspot.com


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Friday, October 5, 2012

till yesterday;


Dear pacek, macek, uncle, auntissss, girlishhh & yg x berapa nak girlishhh.....

You agree kalo i kata hidup penuh ujian? mesti lah sebab dah ramai org kata pun sebelum ne...
 ada ujian mata. ujian telinga, kaki, & daki2 suma pun buleh jdi ujian hidup.
 Pagi ne bumi sekitar aku sangat mendung. kelabu. sangat kelabu. juga berair. ujian kah?nikmat lah!
Lagi nikmat sebab pagi2 minum milo panas. bukan pulak nescafe. (hari ne berbeda)
Harap2 hari esok lagi berbeda. mungkin aku sudah kurang suka dengan rutin yang ada.
Jadi aku mula buat benda2 lain. tidak jugaklah luar biasa yg ada superpower.
sekadar kuasa magnetic 0.8 skala ritcher saja. (bab nombor memang aku paling 'pandai')
Hari ne terketuk pulak kepala aku tuk update story life aku..kira mcm summary lah.
Cerita private belum buleh masuk buku sosial ye. naif sungguh kata2 yang aku keluarkan nanti.
kang x setaraf dengan level guru pulak!
So kita cerita basa basi saja.

Campus life!
  • aku ada kira2 4 minggu je lagi...alhamdulillah belum mau mati lagi....4 minggu lagi keberadaan aku      di kampus (IPGKT) setelah 5 tahun dekat sini. macam aku grade SPM sekali lagi lah ne. =)
  • jadiiiiiiiiii bila bab2 graduate ne...family aku memang paling suka. aku lagi lah suka.
  • 5 tahun beb tinggal maktab. macam da jadik. kalau xmcm2 jadik, rugi bebenooo masuk cni kan.
  • bab study, aku memang jatuh bangkit jatuh bangkit. yg penting ada p'kataan bangkit. =)
  • moment paling sedap bila buat action research. maklum aku kebencian sikit bab2 penulisan eksperimen ne. dlm bhsa assignmentnya 'tak tahu format'. tp demi graduate for my mom&dad, aku survive-kan action research aku. nasib baik ada team penglipur lara.siap bagi nasihat, suka buat ketawa....bagi pedoman. pedomannnnnnn????? haha!
  • saat2 akhir di kampus..macam2 terlintas dalam kepala. hajat keja sambilan da tertanam di kolbu neh, tapi buatnya belum tentu lagi! haha.
  • apa2 pun yg da jadi selama aku 5 tahun di sini sampai lah hari ne, tiada penyesalan! bak kekataaaa sorang hamba dlm versi aku 'kenapa perlu menyesal utk hal yg da jadi. yg penting ambil iktibar & live well tommorow!'. just aku minta izin bawa pulang yang gembira, aku tinggalkan nestapa, okay?!
  • so dear campus, whatever it is.....i love you.

Friends!
  • Holeeeyoouu....satu kemestian untuk bckp tentang kawan2. istilah friends neh ada macam2 lesson tuk hidup kita. kejap bagi ketawa, kejap bagi air mata. but it's ok, selagi mana ia bernama friends. =)
  • 5 tahun di kampus, tipu sungguh lah kalau tiada apa yang berubah pd diri aku. jelas & nyata. mula2 pakai kasut cibai pastuh btumit tajam, muka asal tunjuk cukup, sekarang make-up satu kemestian (kalau sempat lah), tuh yg nmpak betul beza muka dgn make-up & non make-up! haha...! tp sayang...berubahnya aku mengundang risiko kehilangan kawan. finally aku sudah memilih risiko itu.
  • just like wht i said..tiada penyesalan. when im done, i just leave it done only. bertemu & berpisah adat hubungan manusia. terpulang dengan cara kita untuk menerima. =)
  • but really, i dont make much close friends here. kira org2 kampus neh aku kenal sebagai family kampus. my social status agak kebas ye. bila keja, friends aku b'tambah..kalau ikut rutin huh memang hampeh lah! ada facebook pun aku main limpas2 (bilang org kami). page kopi jua paling siok! haha!
  • in friendship, manusia paling besar dengan hati yang punya perasaan, apa yg Allah izinkan untuk terjadi, pasti akan terjadi....walaupun cuma tinggal sebagai perasaan...yang kukuh hanya persahabatan. =)
  • by the way, good luck 4 everyone!

Love!
  • Hehey..part ne memang kau suka. apa yg buleh aku kata. it's getting better & i just want to cherish my love. unexpected hehe!
  • Kalo memang aku mampu, da lama aku masuk meminang. hahaha! hiperbola okay! harap kau tahan dgn ayat2 orang angau neh. haha.
  • now im 23...next age about 25/26 should be married...okay dad?mom?hahahah! gataiii! toyongggg lahhh...

 p/s: feeling habis study menggunung kalah everest tp assignments masih ada ne. haha!paling memalaskan ialah packing barang. aku bisik sikit ok, 'cuak tengok barang2 aku di sini...tapi aku syg jugak, jadi kemas mna yg mampu lah kan?' hehehe! main tulis jm 8 g, tp post lambat neh. aku tido kejap tadi.kahkahkah! ciou!


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-