Monday, September 24, 2012

Wednesday, September 19, 2012

one of those.


Kawan,
apa yang kau lihat mungkin kau buleh lupa..
apa yang kau dengar mungkin kau buleh lupa..
apa yang kau hidu mungkin kau buleh lupa..
tapi apa yang kau rasa...tak mungkin kau lupa.

aku mungkin bukan sebaik jangkaan firasat kamu.
tangis aku mungkin tiada dengan air mata kamu..
senyum aku mungkin tiada dengan gelak tawa kamu..

andai sekali kau benar-benar perlukan aku...
dengan layaknya aku di situ bersama kamu...
sedalam mana pun engkau jatuh..
aku akan sambut dengan nyawaku.

p/s: 19/9/12

it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-


Tuesday, September 18, 2012

miss no one.




hope can capture this moment for my kids.
=)


p/s: miss no one. just somebody.


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Monday, September 17, 2012

akan terus berfikir, sama ada harus memaksa, atau menerima.


" cobalah mengerti, semua ini menjadi erti,
selamanya takkan berhenti"

Sekali aku minta maaf.
jarang ada yang kedua kalinya.
untuk apa minta maaf pada hati yang penuh keraguan.
tidak pernah tetap pada satu sudut.
mendengar bukan satu laluan untuk berpendirian.
benar kata orang tua...
'jauh perjalanan luas pemandangan'
alami sendiri baru tahu situasi perasaan dan empunya badan.
hidup berteman bukan satu gulungan tawa.
tapi satu perasaan berteman.
cuma perasaan berteman.
dan selebihnya mengajar aku tentang hidup berteman.
tidak apa andai engkau tidak memahami.
mungkin tidak merasai.
cuma aku minta jangan ragut apa yang tinggal pada aku.
sekelumit sayang pada kamu.
maaf yang sudah aku beri dan aku pinta sudah membatasi ego diri.
tapi masih engkau tidak mengerti.
jangan minta aku untuk meletakkan diri aku serendah pada imaginasimu.
hakikatnya jika begitu....
kau cuma mahukan aku sebagai satu titik yang tidak bersambung dalam hidup kamu.
satu pesan daari hati....
andai hari ini terpacul dari bibir engkau....
untuk buat pengumuman yang kita adalah sedunia....
pastikan ia lahir dari hati.
bukan semata-mata di bibir.
yang bisa berubah sekelip mata bila debu pepasir masuk ke mata.
yang engkau sendiri tahu bahawa debu itu akan menyusur hilang.....
atau selama ini kau buta akan hal sekecil itu juga?
kalau kau bisa mengerti juga...
debu itu meninggalkan satu perkara...
cerita air mata.
sakit debu pada mata itu akhirnya jadi air mata...
yang menghapuskan sakit.
dan untuk apa yang telah aku alami.....
aku tidak mampu untuk alami sekali lagi......
kerana itu aku tidak bisa mendekati.
kalau kau pernah alami, pasti engkau mengerti.
bukan sekadar berkata mengangguk tanda tahu.
tetapi kosong di hati rupanya serba tidak tahu.
hanya bertapak di minda sebagai nota memori jangka pendek.
jangan bilang engkau tahu semua.
percaya lah engkau tidak tahu sebanyak mana yang engkau fikir.
tanpa kau sedar....
bibir aku berkata seribu...
tapi hati aku masih membisu.

jangan kecilkan ruang persegi sedia ada...
bimbang tertutup dengan ruang2 yang tidak diundang....
dan tidak perlu jadi degil di hadapan mereka...
hanya mahu menunjukkan aku setaraf dengan persepsi kamu...
tapi dungu di hadapan aku.
jangan juga pernah menyangka kebisuan aku selamanya,
kerana ia bisa terbuka bila-bila masa,
pada tempat, masa dan tuju yang sepatutnya.
bukan dibuang merata-rata tanpa tujuan.
untuk sekejap aku benarkan kamu bertapak di hati...
tapi kamu gundah mahu keluar dari hati ini...
hanya kerana cubitan dunia yang aku kira kamu sudah mengerti...
rupanya.......

aku tahu itu kamu.
selama mana ia tidak diucap dibibir lagi...
selagi itu ia tinggal persepsi...
jangan biar ia jadi realiti.
sejauh mana pun kita hidup sedunia...
simpan lah satu kata dalam hati..simpan dalam benak sentiasa.
JANGAN PERNAH HILANG RASA MENGHORMATI
kerana begitu mudah juga....
perasaan akan mati.


p/s:
tiada guna berkata seribu pada manusia yang mengangguk tahu
tapi minda dan hati bertarung dengan tanda tanya
yang disimpan menjadi persepsi, akhirnya jadi hakiki.
bila sang anai-anai bertapak, maka buruklah kayu,
walhal kayu itu tidak pernah mengganggu,
akhinya mati di tangan penunggu.
aku cuma kecewa kamu masih begitu.
dan kamu juga
wahai empunya diri.



it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Sunday, September 16, 2012

Breathing;

Hey guys. here i am. breathing again. alhamdulillah.
Setelah berhempas pulas dengan kajian tindakan...eventually...done.
Hmm..actually not really done sbb kena submit final draft tuk buat buku. hehehe...
But so far wa sangat lega sbb dah siap report..dah siap bentang...
Part presentation yg paling buat wa b'dogup. bukan wa je..sume kwn2 77 yg lain pun b'dogup bedal, buah pinggang usus suma....hahahaha!
What can i say...'welcome to my coll'..baru tau cmne rasa nye. haha!
Maybe tuk korang yg melihat & mendengar saja x rasa benda ne hebat mana pun...
Tapi buat kami yg ada d cni....siap burn out lagi.
It's not because we scared of benda2 rubbish...tapi style study kitaorg want to give the best!
Rasa kecewa tuh ada bila rasa2 mahu give up tuk bagi the best..sebab dah tlampau stress dengan bait2 report yg jadi perhatian utk diBOM. hahaha!
Wa mungkin buleh kongsi pahitnya proses siapkan kajian tindakan ne...
Wa memang xfaham benda sal A.R.....eventually final week bila kena hantar report tiba2 otak tbuka luas...baru faham cmna mahu buat report.
So........i stood up.
Jatuhnya wa sebelum tuh......sampai wa dok igt family wa...especially my mom & dad yg susah2 fikirkan masa depan wa...wa tpksa simpan stress wa tahap burn out je. thats my final. anything after burn out wa xmampu fikir sebab wa kena juga passed A.R.
Also xlupa dengan supervisor wa....dalam sibuk tetap bagi masa layan 'gila2' supervisi. haha!
By the way...wa x kata stress dah abis...pasne ada exam KISSM & final interview g.
Then here i go! this is for you mom...for you dad..for u guys too dear siblings yg annoying.haha!




wa tengah present. panel 1 wa kata....wa mcm buat debate.
yang wa tau wa bckp dkt depan tuh.
tang noktah tang koma entah letak mana dah.
neves tahap kinabalu yuu.
sapa yg dok kata keja jadi cikgu senang, hah!!!
cikgu kau pegi sekolah tinggi2 semata2 nak jadi cikgu kau wey.
wa pun xmau jadi cikgu lu kalau diri wa x da kelayakan jadi cikgu.
renung2kan. yoo!*mood cikgu memang gini.




Haaaa....! time ne lah yg paling dasyat. soal jawab!
memang benar cikgu kat sekolah suke sangatttttt buat soal jwb dgn student kan....
hape ko fikir cikgu x neves bila ada soal jwb ngn cikgu die plak.
well...wa tau wa ada sesi soal jwb...but seriously....
i dnt rmember wht the panel asked.
wa paling igt part akhir soal jwb......kena tembak ngn kata2 ne...
'kemahiran bfkir xbuleh nak ukur lah'
wa ada jwpn...tapi ting tong la pulak loceng.
g pun x baik lwn ckp org tua tau. hahahaha!
i'll recheck on that.




Hello...meet my supervisor.
Lucky got him sbg pnyampai sijil. he deserved wlpun dia buat muka tkejut kejap.hahaha!
Dia dok senyum je time wa membentang. mcm yg wa expect juga lah...haha.
at least wa x lah bgegar smpai retak lantai bila dia senyum dkt meja panel.
ada juga lah rasa mcm wa ne tgh bentang time class je. hahaha!
im really thanking this person for just being there even it's hard for everyone....
me & other supervisi nye..termasuklah diri encik supervisor. hehe.




Hello worldzzzz!!!!
bila kami dah siap present, time to smile...breath & make some peace.
geng2 supervisi wa lega habis....
12 sept.2012 terpahat dalam long term memory. haha!
THANK YOU. ALHAMDULILLAH.


p/s:
of coz skrg ne wa tgh buat cuti....cuti rehat sementara sempena A.R.
feel like home...feel like wanna go home. hahaha!
psssstttt...wa dpt baby baru yg lahir dr rahim sepupu wa...
this little boy name is Hafis Haziq.
mummy going to meet you soon okay. mwah!



it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-