Friday, June 29, 2012

cerita indah =)


Tipu lah kalau wa kata cerita hidup wa indah sentiasa. tapi kalau ditimbang berat 'duka' & 'suka'..lagi besar kilo 'suka'. heheeaa. sbenarnya itu suma bgantung pd mind set kita jugak, tak begitu yang?heheheeea.

Itu baru ayat mukadimah ye..belum lagi smpai part rumusan..haha. REALITInya wa skrg dlm mode ala smooth. wa cuba dan cuba dan secubanya terus cuba.....utk pilih yg terbaik utk hidup wa. ayat2 aku mcm ditiup angin bayu bagai. haha. i maklum diri i dlm fasa akhir pengajian..jadi mood mcm kiong kiong sikit. sekejap bingung. sekejap pandai. eh eh. haha!

Lately wa terasa diri mcm dpt penyakit kronik tapi x membahayakan kesihatan. wa rasa seorang cikgu x layak dpt penyakit ne. lain dlm kepala aku, lain yg keluar dari mulut! hari demi hari, hal ne makin menjadi youuu. kekerapan meningkat mendadak wlpun menghidap penyakit ne sejak 4-5 hari yg lalu. * mari flashback.

Scene 1-
1 malam yg
terlebih terlewat, asking doss:-

wa: doss jum pegi.......library!
doss: eehhh???????
wa & doss: berderai ketawa.

conversation tuh patutnya begini:-

wa: doss jum pegi..tandas!
doss: ba!
wa & doss: dua2 menuju ke tandas.

(wa memang terang2 mahu ajak dia gi tandas. mcm da jadi rutin kami. tiba2 pulak wa yakin bawak gi library malam2 buta, library mana yg bukak jam segitu di negara ne?lain wa mau ckp, lain wa terrrr...ckp. kalau ye pun, biar logik sikit lah ajakan tuh. ye dakk???)

Scene 2-
1 pagi wa tengah memerhati cikgu2 tengah set up pentas pertandingan.

cikgu x to cikgu Rusiah: ooo..kalau kita psg skirting dkt situ, cantik jugak kan?mari kita buat, Rusiah.
wa: ok Ru....siah!

padahal wa mahu jawab begini:-
cikgu x to cikgu Rusiah: ooo..kalau kita psg skirting dkt situ, cantik jugak kan? mari kita buat, Rusiah.
wa: mari cikgu, saya tolong!

(x pasal2 aku sebut nama cikgu tuh. sudah la wa tiba2 menyampuk, sasul lagi. dsyat betul wa rasa, menusuk kolbu wa..sbb cikgu tuh semacam rasa lain saja lepas wa ter....sebut namanya)

scene 3-
1 pagi tgh berdiri dkt meja pendaftaran pertandingan di sekolah:-

cikgu sekolah lain: dik, toilet dkt mana erk?
wa: ooh..kak jalan terus..toilet dkt pejabat pendaftaran.
cikgu sekolah lain: oh, tq.

seharusnya....:-
cikgu sekolah lain: dik, toilet dkt mana erk?
wa: ooh..kak jalan terus, toilet dkt pejabat pentadbiran.
cikgu sekolah lain: oh tq.

(itu lah tanda2 kebijakan cikgu, slh ckp nama tempat pun buleh difahami tau. hahaha! manakan pejabat pendaftaran, terang2 wa berdiri dkt meja pendaftaran peserta. itu sekolah lah beb, cuma ada PEJABAT PENTADBIRAN. wa tunjuk tempat mcm suh cikgu tuh pegi mendaftar buat ic lah pulak. abis ckp 'pejabat pendaftaran' tuh, wa terus paling muka & kerut dahi sekerut-kerutnya sbb wa sedar diri. wakakakaka!)

NAMUN BEGITU!...hari ne wa kasi kaw2 punya kewarasan mental supaya wa tidak sekali pun tersasul. BERJAYA!!!!!! lumpatan kesiokan dari sudut imaginasi sahaja. haha. hari ne tiap kali wa mau keluarkan ayat2 keramat, wa take seconds lalu wa keluarkan ayat demi ayat seperti cuba membuat karangan pendek sambil memikirkan perkataan2 yang sebaiknya wa gunapakai dlm menyampaikan maksud percakapan wa. nah. nah. alhamdulillah. *wink (besok belum tahu...kan?)

Hari ne wa happy =) =) =). wa tunjuk muka happy tuh. straight dari hati. haha. apa reason? paperwork projek wa dah siap sign dek sekolah. wa tengah mencuba ye, wa highlight besar2 MENCUBA. mencuba apa??? cuba bekerja keras, melawan malas. kau adooo??haha! harap tidak tewas :)

Kau tahu apa perasaan bila apa yg kau rancang utk esok, semua bisa terjadi mengikut perancangan? rasa dulu, baru tau. kihkihkih! wa jrg2 rasa mcm ini sbb selalu apa yg wa rncg tak jadi ikut perancangan. wa semacam excited cerita pasal ne, padahal kening lu sudah hampir gugur kehairanan kan. haha. xpa lah. jgn kasi gugur kening lu. x sanggup wa cari spare kening. *wink.


p/s:
im 23 already. i started missing my past. but.
wa sedang melepaskan sisa ikatan terakhir diri wa dgn memori lepas.
wa mahu move on untuk hidup dengan memori esok dan seterusnya.
masih bernafas di antara keduanya.
semalam tidak dilupa. esok tidak disia.


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Saturday, June 23, 2012

kasi gerak itu kaki;


it's sunday. i started my day with smiles on bed. haha.
hari ne semacam detik terakhir goyang kaki ats katil.
besok lusa saya sudah siap ramal. kerja akan datang dengan mendadak.
pasti saya akan pening. mengeluh. membebel.
padahal saya sedar itu semua akan jadi.
saya buat entri ne sambil minum nescafe trip dua yang sudah lama turun darjah celciusnya.
sama ada saya tengah melambatkan proses kerja saya utk masuk mengajar besok, atau saya memang lambat sebenarnya?
ikut gaya lambat ne bolehnya mati semua masa depan saya.
saya pun buka page fesbuk. tiba-tiba encek horoskop saya menyokong pernyataan di atas.
hargai ahad ini kerana saya akan sentiasa sibuk selepas ini.
gentar kepala otak saya fikir pasal semua itu.
semacam mau undur masa, tidak boleh pulak.
mau saya lawan, rasa sakit kepala awal2 lagi sudah menyerang sebelum kerjanya tiba.
lemah kepala saya kan. tiba-tiba saya mau makan sup kosong dengan nasi.
rupanya cari makan tengahari. keperluan diri belum dipenuhi.
lepas dipenuhi nanti, lupa diri. ramalan lagi.
saya gerak dulu. gerak harus gerak.


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Friday, June 22, 2012

i'm sorry for being real;


thats all i can share for now :)




it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-


Sunday, June 17, 2012

nafas.kerja



Now wa kembali kpd campus life. Tiba d kampus sabtu lalu. Itu adalah flite terawal setakat ini yg penah wa decide spjg pengajian wa d bumi Tawau ne. Selalunya, wa ambik trip last. This time wa rasa ok wlpun mmg berat punggung tinggalkan umah SEKALI LAGI. Tapi wa ada geng flite..so hati yg penuh beban itu dpt kurangkan sedikit.

Semester ne akan mnjadi penghujung cerita pengajian wa di IPG. Adik2 junior ada ckp 'waaahh kakak dah sem 8'....hehe. kau buleh baca tak apa yg tersirat di sebalik ayat sdemikian rupa-nyer pon??haha! this campus ada sifat 'kebapaan' yg anak2 selalu geruni. hahaha! tapi kerana bapa itu jugak lah yg buat kami dewasa. itu ayat tarik nafas lega sebab dah sem 8, cuba kalo masih sem 6 ke 7 ke...ayat kurang enak kurang garam.pahit.bau asem. suma ada sei. haha.

This time semangat study tuh lain ckit. ala2 kelebihan hormon yg ckup matang lah kononnya. bila kuar soklan kawen..'ko bila kawen?' 'aku lum terniat g kawen'. ooh wa jwb guna ayat guru hah! besok2 dah 'ketuaan' ckit len pulak jwpn aku..'haiiiigh kau tolong carikan aku buleh tak????' hahaha! desperate campur over usia lah tuh.

Kau tau2 saja lah. title 'cikgu' ne bukan senang hendak galas di bahu. bab gaji, cikgu menang! soal cuti bkn main ewahhh! bla bla bla..........tuh suma ayat liar yg tak jinak. yg tak jinak nye sebab kau tak duduk atas kerusi cikgu. yg liar pulak? yg liar pulak sbb kau ckp cemgitu! setakat hal gaji, hal cuti, anak buah aku pun buleh ckp. sepuloh bulan tuh. hiperbola. haha!

Takda lah sampai makan hati berulam belacan bila title cikgu dipersoalkan. cuma kalo ada kesempatan dalam minda lu tuk fkir sejenak, tlg lah pertimbangkan...senang cerita, lu pegi sekolah ke tidak? setahu aku yg kuat sgt mnentang ne orang2 yg pegi sekolah..hatt tinggi pulak tingkat sekolahnya. besok2 kut gaji kau naik berbelon2 dr guru, aku tlg tebalkan senyuman kau yer. jeles tak mau kalah, main pakai ayat parit pulak eh. kan, cikgu dah bebel. cikgu walau cuit sikit, syg byk ooo dlm hati. xbagi nampak. hahahaha!

Saya bakal hidup bergaji, bakal happy dgn org2 yg saya sayang lebih dari cukup.


p/s: selesai jugak entry ne wlupun dah 3 hari on-page dgn lappy sleepy. kakakaakaa!


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-


Sunday, June 10, 2012

im here you.




wat to say.
still not done with my holiday.
hoyeh! heheheh!



it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-