Wednesday, May 23, 2012

lagi lagi hati behh;



when you already knew. you able to pretend not knowing.
when you already knew. you able to shut up.
when you already knew. you never ask.
could be you're afraid to face the things you knew.

or
you're trying hard to solve from inner side,
then you stop pretend not knowing,
you unlocked -shut up-,
you start to ask,
B'cause eventually you're tired keeping the thing you knew.

being rational IN ACTION is not easy at all.
it's like killing within yourself.

Ada seorang pemecah batu sedang memecahkan sebongkah batu padas, namun sedikit pun tidak retak. Sehingga pukulan ke seratus kali tidak juga pecah batu itu. Tapi pukulan ke seratus satu kali batu itu pecah. Dan ketahuilah bukan pukulan ke seratus satu kali yang memecahkan batu itu, tetapi semua pukulan sebelumnya
(by Jacob Riis)

kalau saja batu boleh berkata-kata tentang kesakitannya, mungkin bisa mati kata-kata besar orang yang suka menyakiti.


*seriesly ak xtaw apa fungsi starlight ne dkt cni. agagagagaga...


"Hati saya cuma satu. Bisa ku beri, dipinjamkan, ditakluki dan sebisa apa pun yang kamu fikirkan. Cuma satu hati saya tidak bisa lakukan. Hati saya tidak dilahirkan dalam tubuh saya untuk dibaca oleh kamu. Jadi berhatilah bila berkawan dengan hati saya. Usah cuba membaca hati saya, cukup dengan mendengar........."
-syaz1tea-



it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-


Tuesday, May 22, 2012

flashback tuesday;


Here i am again. on tuesday again. last week wa on date paper exam. tuesday ne wa masih buleh dengar lagu sambil belek2 buku. next tuesday pulak? wa buat apa erk?

Bila wa buat reverse osmosis bak kata nabil, wa x ingat memori yg jadi on tuesday. so it's true we always remember the events, but not by the dates? mungkin. mungkin salah. mungkin jugak banarrr. but this time i agree. *wink

Do i need a memorable tuesday? ya. same goes with other days. i'll start next week. (please make me stick to this schedule) hehe.

Actually, kalau kita x igt pun memori lepas..akan ada yg igt bagi pihak kita. thats why berbuat sesuatu by grouping or duet are always better than solo. gahhgahgah.

I wanna tell u this. 1 memori yg cukup tulus dlm hidup aku. masa yg aku luang dgn anak2 buah aku was amazing. this feeling kinda too diff. dgn memori lain. i bet they just kids for me. but my heart knows, they r happiness on earth. the real one. salah satu kebahagiaan yg ada dalam universe ne. so i found one?ya.

Kids buat aku senyum dari hati. buat aku berkata dari hati. buat aku marah dan membebel dari hati. buat aku rasa LENGKAP. no wonder being a mother is the best gift for woman. smiling from heart again. thinking about my lovely nephews & nieces make me feel warm.

So tuesday aku kali ne...at least, i got the memory on my page. haha. just wrote the feeling. thanking belog. haha. mood kinda good coz im going home soon. it's always the same feeling. 'coming home'. im lucky to hve this feeling, right? so do u. it means u belong to a place. hehe.

The word 'alone' never describe anyone. Kita tidak dilahirkan di dunia tanpa Yg Maha Esa. baik buruk diri kita, kita pikul sendiri. dah besar pjg kan? don't blame others. peace.

p/s: i got new song for us.
'....ternyata hanya KAMU...'

KAMU adalah sang hati.



it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Monday, May 21, 2012

please.be.happy



p/s:
Please don't go away from me if you love me;
But if you're happy without me, even you love me, then please go away.



we're good enough like this.


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

the only exciting problem




it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-


bahasa hati;


Kalau saja kau tahu....
apa yg seharusnya kau tahu..
apa yg tidak pernah diberitahu...
apa yg digendong di bahu.....

Aku mahu semahunya.....
beritahu semuanya....
perjelas segalanya....
apa yg terbuku di dalamnya..
apa yg tersirat di jiwanya....
atau yg sudah tersurat pada zahirnya...

Sekali ini...
aku bicara dengan bahasa hati...
sakit sungguh sehingga mati...
semua sayang dalam diri...
seolah berhenti erti.....

Dengarkan bahasa hati aku...
aku ingat mekar dan layu itu...
itu saja yang aku perlu...
untuk jalan yang aku tuju...
atas jalan yang bernama bisu...
aku relakan bunga tidak berpasu.

Aku simpan janji hati...
andai retak pasu mu nanti...
akar pohon mu tidak bernadi....
tiada yang menjadi.....
semua janji hati...akan kutepati.

by me =)


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Saturday, May 19, 2012

saturday weeeeeee



Hello afternoon =)
Haaaa...mana peginya Morning neh!
hihihiiii..takkan jumpa lah kalo mata bengkak tido pagi!
Aku sempat bangun pagi tadi kira2 2 minit. wa pegi sambar nasik lemak tuk breakfast...
yg akhirnya dijamah pas mtahri tegak setegaknya. haha!!
nasik tuh pun da lain mcm da..tp aku telan sehabis baik. hhhhihihi.

Hari ne hari sabtu kan. wa xda plan sgt.
konon hendak packing, buat laundry and....study??
lebih kurang mcm gitu lah bunyi-bunyian plan aku.
lum nyanyi-nyanyian g....kalo nyanyi..suma keja x jadik. pasti.
yg ada plan gempak, tahniah. yg kurang ada...tahniah jugak!!!
setidaknya....ada gak member.hahaha...

bytheway: selamat berhari sabtu dan take care tuk semua =)


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-


Monday, May 14, 2012

im not a 'buku' girl


Ini cerita exam!

Esok paper first wa. paper next plak next week.

Sekarang wa busy study. kau pecaya?haha. tlg lah pecaya tuk kali ne.

Habit wa tuk exam kali ne. main game+tgk muvie+earphone dkt telinga, takkan dkt hidung..+coffee/tea+baca buku+tulis notes ckit2+tido lewat gila+bangun tengahari = haaaa maka belajar lah wa dgn habit sedemikian! HAHAHA!

Aku tau korang student2 mentah pun buat mcm aku jugak kan??? padahal aku last year neh! hehe..yg smart tuh lain cerita lah. A dalam tgn & kaki. hehe.

Aku rasa semua yg bukan kaki buku memang tahu tang satu fakta ne...bahawasanya...apabila kita melihat/membaca buku konon dengan ketekunan siot, maka akan mengantuk lah sang mata..baanar kan????

Maka aku selesaikan dgn selingan game 'dinner dash'. mencabar jemari aku tuk jadi lebih cekap.hahaha. pasal kepala da agak-agak lembap ckit kan. so wa bagi dia lemak bkrim ckit.

Aku tengah belajar ttg kaunseling lah..kalo hang tanya pasal motivasi aku. memang ada. cukup utk buat aku sengkang mata, wa tak kisah. (konon yg sangat panjang.....panjang sampai tak abis area blog aku neh) kangkangkang!! motivasi wa ialah COTI! cuti is the real spelling.haha.

Ok lah wa stop sampai cni dulu. aku curi masa kejap. tgh2 musim exam pulak aku rajin update belog. penyakit sungguh.

To all of you yg sibuuuookkk dgn exam, good luck! let's do this berabisannn! *wink. ciou.



it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

bingkisan pendeta;


Saudara yang paling berhak dikekalkan kemesraannya ialah yang tidak menjemukan anda ketika mendekatinya;
tidak melupakan anda ketika berjauhan.

Jika anda mendekatinya dia mendekati anda;
Jika anda berjauhan daripadanya, dia memelihara anda.
Jika anda meminta pertolongan dia membantu anda;
Jika anda berlindung padanya, dia menanggung anda;
Dan kemesraan perbuatannya adalah lebih banyak daripada kemesraan dan kebaikan kata-katanya.




it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Sunday, May 13, 2012

Mama & Rumah Saya.

Saya sedang simpan satu cita-cita untuk bina sebuah rumah bermakna.

  • Rumah pertama saya adalah rahim mama saya.
  • Saya keluar dari rumah pertama saya untuk masuk ke dalam pelukan mama saya.
  • Bertuahnya saya kerana dapat berteduh di bawah pelukan ramai iaitu bapa dan seisi keluarga saya.
  • Bila saya berpindah dari satu bumbung ke satu bumbung yang lain, saya tetap akan masuk semula ke dalam pelukan mama saya.
  • Saya tahu saya akan ada satu rumah yang lain di masa hadapan.
  • Saya juga tahu saya rumah itu belum tentu sebahagia apa yang telah mama saya beri pada saya.
  • Tapi demi hidup yang telah mama beri pada saya, saya akan sentiasa berterima kasih.
  • Terima kasih saya pada mama TIDAK akan pernah pudar sampai bila-bila.
  • Setiap bumbung yang akan saya tinggal nanti pasti ada mama.
  • Kerana mama akan adalah rumah terunggul saya...yang menjadi asal usul saya.
  • Kerana itu juga saya tidak akan dapat lupa (kecuali hilang ingatan) bahawa mama adalah rumah saya.


Mama adalah rumah saya yang sebenarnya.
Untuk rumah pertama...saya tidak tidak akan lupa sampai bila-bila.
Untuk rumah bermakna saya...maknanya ada pada mama.
=)

Happy Mothers Day, Ma.




it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Saturday, May 12, 2012

autobiografi saya.


nama saya syazwanti. saya seorang perempuan yang bakal lanjut usia satu hari nanti. sementara belum lanjut usia saya ada bermacam harapan yang tersimpan. saya berada di tahun akhir pengajian. saya akan masuk ke alam pekerjaan pada tahun hadapan. saya tidak tahu berenang. saya cinta nescafe. hujan buat saya dingin bahagia, panas terik buat hati saya lembap sentiasa. ada ketika saya akan jaga makan tapi banyak ketikanya saya lagi banyak makan. aiskrim bukan pujaan saya. saya pun kurang suka dengan penghawa dingin. bermula umur 6 tahun saya bersekolah hingga sekarang. cita-cita saya bukan sahaja mahu berjaya sebagai seorang guru tetapi juga sebagai seorang saudara. keluarga saya adalah nadi hidup saya. perancangan masa depan saya masih kabur tetapi saya mahu terus berjalan hingga saya berjumpa dengan kepastian. mungkin alam pekerjaan akan memberi erti yang pasti. selamat berjuang untuk diri sendiri. oh, satu lagi, saya sayang mama saya, bapa saya, adik2 saya dan semua keluarga saya.

amacam?
love to write. hard to explain.


it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Thursday, May 10, 2012

tidak normal.


  • Hari ini wa bangun lewat. bukan sesuatu yang luar biasa.
  • Lepas tuh wa pegi breakfast aka lunch. 2 in 1. save bujet. pun bukan sesuatu yang luar biasa.
  • Wa akan penuh pinggan. lauk wa ikan plus syor terungannnn. xda yg spesel pun. hehe.
  • Habis makan pulak wa lepak library sementara tunggu taklimat exam bermula.
  • Haa part ini yang luar biasa.
  • Wa pilih buku bacaan secara rambang ikut suka hati wa.
  • Buku 1: big book math. cerita pakai nombor kira2..ala2 derjah 3 punya ayat.
  • Buku 2: buku psikologi. apa yg luar biasanya? sebab buku ne ckp english.
  • Ditambah lagi dgn perasa luar biasanya...bila aku betul2 baca 1 part dlm buku tuh.
  • It's abt REBT. u know? haha. u know or dunno, who care ya. mana buleh bangga diri. x cun lah. 
  • Itu lah yg aku maksudkan. buleh pulak aku tertarik dengan sang buku yg punya aku elak sejak aku lahir. kalau memang dielak, kau phm je lah betapa patahnya english aku kan. x mcm kau. lg patah kut dri aku. haha! aku tau lah kau hebakkk. dnt worry aku mmg tau punya. hehe.
  • Masuk dlm dewan taklimat hal tuh bergoyang2 dlm kepala aku. taklimat konfem x serap dek bdn. yg aku pikir....psal buku power tuh. apa dia pakai erk? sampai aku buleh suka baca dia? sdgkan apa yg aku bca tuh, i got the notes already, cuma belum dibaca. nah kau perasan tak aku ckp english dah? haha.
  • Aku rasa kurang normal sikit lepas kejadian tuh. tiba2 aku teringat  detektif 'konan'. hehe.
  • Just...aku rasa semacam 'student' pulak hari ne. selalunya aku rasa diri aku saja. berlegar-legar di mana2, cuma aku. tapi hari ne aku betul 2 rasa insaf belajar tuh ada. *ketawa batin
ok dgn rasa kurang normal aku mahu caw.
hehe =)



it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Monday, May 7, 2012

cross update


 so here i am again. datang sdh angin beloging bertalu-talu.
mak aku kata dia makan oat recently sbb mahu jaga kesihatan.
aku support. tapi kempen diet mlm aku, aku sendiri x support deh.
eh eh kau. memang berat bdn kurang ideal utk diri sendiri. tidak ada niat utk merendahkan mana2 berat bdn.
problem is, mcm2 skit aku keluar bila aku over weight. 
lagi2 bila kengkawan and sume lah bila jumpa wa..mesti akan ckp..
'ehhh why u so gemook ne?gemok la.'
haaa...beratus juta org ckp cmtu..memang makbul. 
TAPI.
wa xmenyesal. wa happy! hehe..
tiap kali mkn, wa kata dl hati 'awas makanan'..pastu otak wa akan kata 'life first, diet later'.
hahahahha! memang xbuleh pakai punya kempen.
aku memang x suka diet lah. sgt x suka. sbb hobi wa mmg makan tuk keperluan.
semalam plak mata wa pedassss amat sbb wa tido dlm sedar. repeat, tido dlm sedar.
ambik kau. style tido cun punya. kau nak teraiii? sila.
Nsb baek aku dpt top up tido ptg ne.
aku sebenarnya dah x sbr holiday.
aku betul mahu balik umah and stay.
aku rasa mcm dah setahun aku x balik umah beehh.
dtg lah wahai seru cuti. hehehe.
bahagia bila fkir cuti. =)


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Sunday, May 6, 2012

cerita kawen lah.


Aku bukan gadis yg bisa lenturkan hati batu seorang penjenayah. Bukan juga tukang baikpulih sebarang kerosakan. Apalagi sebagai kunci kepada kejayaan orang lain. Tapi utk menghurai sedikit tentang erti kasih syg keluarga, aku bisa.

Aku berat hati share hal ne...sebab pada aku ini adalah something yg precious, hanya akan dpt drpd seorang ibu yang mahu anaknya bahagia seadanya, bukan bahagiakan pihak si ibu sahaja. Tapi aku yakin rmai ibu d luar sana yg punya hati nurani seperti mama aku. Jadi utk aku share keramat kasih syg seorang ibu bukanlah sesuatu yg perlu aku timbang tara beratus tahun, sbb aku xda niat pun utk bukukan semua ini. *hehe. 

Lets the story begin.
Satu hari, mak aku kata 'nanti dah kawen *heheh hati cukup suka dgr ayat neh*....
Aku mula ayat balik....'nanti dah kawen biar tinggal umah sendiri, bkn tinggal umah mak atau mertua...coz hidup kena bdikari dgn kuarga sendiri spya hbgn dgn kluarga induk (suma kluarga) makin erat'

Maksud mama pujaan hati wa yelah...duniawi setiap orang byk ragamnya, x terkecuali darah daging sendiri. Realitinya bila dah berkeluarga akan ada banyak cabaran dalam pertalian darah daging sbb hidup dalam kekeluargaan terlalu banyak peraturannya (campur tangan). Dugaan dalam keluarga langsung x sama dgn hal2 keja...melainkan kau tanam kasih syg dalam keja kau tuh. Tu lah maksud aku..eh eh maksud mak aku. Satu unsur paling penting dalam FAMILY ialah kasih sayang. Seratus tahun pun kau tanam kasih syg tuh...ia mampu musnah hanya dlm 1 saat.. even utk perkara remeh. bila benda dah jadik, kau pakai bomoh nak atur balik pun takkan jadik punya. (yg jadik tuh cuma atas kuasa bukan halal).

Kau penah dgr orang kena guna-guna supaya dia baik semula ngan org yg 'gunakan' dia? cth husband wife. pernah kan. dalam telemuvie berlambak bah. tapi bab adik beradik penah kau dgr? guna2 tuk matikan darah daging sendiri ade lah. kalau baikpulih hubungan adik beradik yg retak, jrg pulak dibuat orang. knpa?

Tuh r maksud aku. yg ne betul2 maksud drp hti wa. bila kta lahir sebagai drg daging seseorang dan jadi sebahagian daripada hidupnya, kasih sayang tuh mmg automatically born inside you. seumur hidup kau akan dipenuhi dgn kasih syg yg mana kau sendiri ada tafsiran turun naik, terpulang pd hari2 yg kau lalui. wht do u think? aku igtkan diri aku, aku ada spjg usia aku utk mentafsir kasih syg itu. kerana itu juga aku tahu andai aku kehilangan insan yg aku kasihi, hati aku berkecamuk dgn erti kasih syg. Satu 'kuasa' halal yang kau perlu ada dlm diri ialah sayang. Walau bingit telinga kau, walau robek segala kitab hati kau, walau lumpuh segala omongan mesra kau...walau apa jua yg kau rasa pada family kau, semua itu adalah kesan kasih syg yg sdh tertanam dlm diri kau.

Bukan semua org bernasib baik mcm kita, punya keluarga. jelas2 kasih syg ada di depan mata bagi kita yg punya keluarga, kalau xhendak jgn segan silu 'pass' kasih syg yg kau ada pada insan yg lebih memerlukan. mesti kau rasa jengkel pulak kan? 'apesal aku nak bagi mak aku dkt dia...' ibarat ksih ibu la..masa kecik2 dlu pantang mak baik ckit dgn ank org lain. jantung rasa terobek sungguh. pdahal mak bagi dia duit raya je. hahaha. bukan aku eh. andaian je. jeles thap gitu. apatah lagi hendak kongsi kasih syg suami. nahh mcm pengalaman kawen dah hambur dlm hidup aku. pdahal belum merasa. insyaallah satu hari nanti. pasti harinya akan aku nanti. yg aku nanti tuh hari kawen aku! bukan hari dipoligami. tak-e not-e.

Masuk bab poligami ne, aku penah dgr ayat ne dr mak aku ''kalo dia mahu (daddy wa kawen lain la kononnya), silakan..asalkan dia mampu'. x ker mencabar ayat tuh? hehe. memang betul pun. xmampu buat apa gataiiiiiiiiiiiiiiii sgt mahu kawen dua tiga sepuloh. nsb baek bapa wa setia pd mama wa. setia jugak jdi papa wa. bahagia.

Mcm jauh pulak simpang cerita aku ne. psl pesanan mak aku......tu je lah aku nak kongsi. biar berpada ckit urus hal keluarga. sebaiknya 'menarik rambut dlm tepung, rambut x putus, tepung xberserak'. Kasih syg keluarga x jual on9, dkt psr lagi la xdak. mustahil kau bangang sgt xtau psl benda tuh kan. so xpyh gataiiiii derhaka ngn keluarga. melainkan usul menyimpang seribu kebenaran yg xdpt dilalui dgn kehidupan. =)

till then.
berkasih lah selagi ada kasih.
sayang lah selagi ada sayang.
sebesar2 makna menyayangi, lebih besar makna pada diri u bila disayangi.
familia/relationship/friendship/watsoever-ship la.
chio. =)

p/s: ekceli, ne story kasih syg. huawahuaaa.


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

mood hepy terbalik.


 mood: macam mahu saja aku bermadah pjg lebar. biar lidah sampai boring hendak cerita. tapi cancel lah mood ne. hahaha...tukar mood.

Ok taulan. Wa tukat mood hepy ckit. Apa yg buat aku hepy ckit?
Aku buat laundry hari ne. separuh cucian yg ada dlm raga baju aku. separuh g aku basuh entah bila.
Mertua konfem tolak aku jauh2. siap lock pintu g. hehe. Nsb baek belum ada mertua.

Dan...x lama g exam. tiket flite booked. cari nahas la kalo x beli skrg. harga bukan main jahanam. siap buat aku sakit ati g masa aku tgh beli on9. buleh 'die' main hang time hrga tgh murah..xpsl2 aku beli ticket yg da naik hrga. ckit naik gila. haha.

eh eh tiba2 naik mood tgk mubie pulak tgh2 mlm yang buta ne.
see u soon lah. hehe.
have good day okay =)

 

it.is.just.a.blog.
 -syazwanti saidur-

Wednesday, May 2, 2012

up-dating


Halo guys.
Dah lama x update entry kan...
Hari ne pun wa xda story sgt....tp hendak jua update belog hati wa ne.hehe.
Sambil minum tea yg sdh sejuk kira2 6 darjah c' ne..apa kata wa haba' psal praktikum wa.

3 bulan wa mengajar..atau lebih hebakk guna perkataan 'praktikum @ praktikal'...
mcm2 wa lalui...tapi ada 3 benda yg buleh diluah drp hati wa.
number one: kilo naik berkilo-kilo. daebakkk..tp wa x nyesalll lor.
number two: wa jatuh cinta dgn all the kids there.
number three: wa sgt happy dgn warga sk. batu 4.

Right now, i cant wait to come back there in june i guess.
bila takdir menemukan kita dgn satu tempat/org, mesti ada sesuatu yg lekat d hati kan?
baik atau sebaliknya, itu terpulang pada hati kita utk menilai.
Wa b'syukur wa ditemukan dgn insan2 pendidik di situ.
hari ne wa dpt borang posting, mak wa pesan 'isi tempat posting......tuttt tutt tutt..(nma daerah)'
hehehehe...jwpnnya cuma buleh tulis 1 jerk ma. tu pun nma negeri..
konfem la SBH negeri di bawah bayu =)

Bkn diskriminasi tempat. dlm diari hidup wa ada byk prioriti yang menguatkan diri wa utk mengalah pada kemahuan diri. Bkn bermakna wa pengecut. kali ini ia dinamakan tolak ansur. redha. ikhlas.
Walau d mna wa akan dhumban tahun depan..wa hrp wa dpt give the best.

last but tak pernah nak last: sempena 23 tahun ne.wa hendak wish thank you so much to all familia, friends, teachers and whoever yg wish birthday..someone like u, i wish nothing but the best for u..too =)

thats all 4 today, see ya.


it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-