Tuesday, November 15, 2011

Just luck.



Bila exam datang, 2 perkataan yg biasa kita dgr ialah 'GOOD LUCK'.
u are lucky enough if u get that words.
kut2 kuar soklan hantu, kita masih buleh fikir yg kta ada nasib yg baik 'good luck' walaupun pd hakikatnya memang sah nasib malang. haha!
jadi senyum lah bila frens kita bagi ucapan good luck. it feels good =)

so i just can say this to u, good luck & great luck! 

p/s: think about the holidays...yesh. haha.

it.is.just.a.blog. 
-syazwanti saidur-

Wednesday, November 9, 2011

the due date; eXam.


It's a normal thing for students to sit for exams. so what i got for this season? u know, the first & last 'studyhard' that i ever had was about anatomy. i drew the lungs just to remember how the blood live in me. lol. ya it's kinda normal for you maybe but not for me. i rarely do that kind of thing coz it's too 'tight'. my life complicated enough. yes, purposely i dnt want to know such things. how my kidneys work or how much blood came out from my body due to period times. haha. but for sure, i only remind myself tht i got my adorable family to live with. so that good enough to make me alive in exams. XoXo ^^) - teachers touch the future. so how this 'teacher' live with the dates? any changes? let's see.
  • can tell you that i kind hve this worry in my little soul, like i hate to be late for revisions. so i start right away* because im sweating. i got a  paper which need my views on economic. *thats what i chose as my course. perfect one..i always got this kind of fate. is it fate or punishment?? for not liking my history's teacher in secondary school. lol. i hope she's good wherever she is now.
  • i still get along with music. but not for the same purpose like before *study. now i prefer cartoons coz i just need 'happy' sounds/talks to keep me ^happy^ to study. haha. i cant remember when i started hate to hear loud music. sangat uncomfortable sbb my heart beat lintang pukang bha.
  • next is coffee? yeah. diff. coffee this time. bit more energetic i guess.. lol. also nescafe, love the foam, love the taste! whoa. haha. thats not the real quote. oh and also hot lemon tea for break time.
  • entering my sleeping mood now, i think i got that in my hands so far. i dnt really prefer to stay really late like before. i just love the morning..*maybe it's diff. surroundings.
  • foods? they just ok. just eat what i got in hands. nice spaces make me comfortable for not eating much. in fact i need to get on diet track a.s.a.p. my roomate keeps 'praying' for me, "hey pau" "hey pam"..like im gonna float well soon. haha!
  • movies are my good partners recently. they become sort of meditate. lol. i rejected all the 'emo' stories. i dont need 'feeling' for now, i need space. huge space i guess. what a little of me want to live i huge space...hope will teach how to run fast. so movies yg berair mata..i'll catch u later. 
  • last but not least, i got nothing so special for this season except myself being a real me, about doing wht i want, having wht i already have..and put efforts on something  precious-without permissions. kinda creepy huh. haha. *it's getting into pages so i need to stop talking here. haha...
so..i can see some changes there. not big enough. just heard that the big born from the small. haha. 
mcm lagu aliff satar-maka kamu jgn memaksa...do things 1 by 1. face things 1 over 1.


 p/s: when your heart said 'wait for the right time',
it means you already waste times by doing nothing.
And
if u got right to say i love you, say that loud,
so you can breath with the right beats.



it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-
 

Sunday, November 6, 2011

Saturday, November 5, 2011

B M is someone's strength


Macam mana rasanya bila kita jadi -someone's strength- ? shoot!

Pd firasat wa sbg insan yg sangat tidak sempurna....wa mungkin buleh elaborate dari sudut si -someone- itu....bukan dr sudut org yg memberi -strength- kpd si -someone- itu. *belit ayat mcm belit lidah.

Ok, first of all..wa bagi kpd dua segmen firasat wa.
1. pakai kepala. 2. pakai hati. *ada pulak firasat kepala??hehe. conteng saja lah.



1. Kepala i cakap: kalau you jadi strength someone.....
  • tiap ayat yang terpacul dari mulut you akn diberi perhatian si dia. dr senyuman sampai ke kerutan dahi dia akan menyampaikan mkna bahwa ayat you tuh adalah sesuatu yg 'bermakna', good or bad or nothing extra.
  • kalau ada sesuatu yg buat dia nervous, dia akn cari alasan tk buat you ada di sisi dia pd msa tuh.
  • dia tekad hadiah yg dia dpt dari setiap kejayaan dia adalah milik you.....
  • bila sampai masa dia berdepan dgn segala apa jua rintangan hidup, lebih2 lagi kena dgn soal hati, you akan jadi tempat pertama utk dia 'bersandar' & 'mengeluh'...dlm erti kata yg lebih mudah, dia akn cari you sama ada secara resah atau pura2 x resah sebab mahu mencari secubit ketenangan. mungkin pada dasarnya....you cuma akan kata..."ooooh..." pd setiap keluhannya, itu tetap menenangkan dia. atau cukup sekadar dia ada di situ bersama jasad you sahaja...meskipun dlm hiruk pikuk pasar malam...dia seolah dpt bernafas dgn normal kembali.
  • dia set dlm kepala bahwa you adalah org yg super-vital-important bg dirinya. buleh byg?? sakit terkehel you akn jdi luka berdarah pd dia...kalau you hepy, dia lagi 3 kali ganda hepy.
  • akn sampai masanya bila dia perlu belajar utk let you go bila dia fkir yg dia letak so much burden in your head-heart-life, bila dia x mampu buat apa2 yg mmbhagiakan you dan jln terbaik yg dia ada ialah 'no-more-pain-from-me-to-you'. *begitulah agaknya fikiran itu....

 2. Hati i cakap: kalau you jd strength someone....
  • you tidak ada label yg khusus dlm hati dia utk digambarkan kpd orang ramai.....family? kwn? tunang?cikgu? *kalau bg  label 'strength', berapa ramai yg buleh rasa? 
  • dia akn jd sgt takut utk mmikirkan soal....how if i lost you? sebab without strength, the weaknesses come altogether..dan dia risau kelemahan itu akan melemahkan segalanya.
  • baik buruk you, dia akn terima dlm hati, tidak pd mulut...sebab dia akn bgi direct persepsi...dia xmahu you nmpak buruk pd pndgn org lain.
  • sampai bila2 pun you tetap 'strength' bgi dia.....wlau rambut sdh bertukar warna.

all that....
buleh consider sbg kata hati aku...
utk apa yg aku rasa buat mereka yg memberi sesuatu rasa pada aku...
bukan senang tuk menjaga ketenangan perasaan itu...
sebab laut ada geloranya...air ada psg surutnya...kalau ada siang ada la jugak malamnya...
tapi kalau kau ada satu yg tidak berubah....
put millions reasons to not to change that special ONE.


p/s: kalau Bairawan Mala itu adalah you, i am the someone. im not going to change her name to kimora lee.


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Friday, November 4, 2011

Big girl in November ;


so, Raya Haji just around the corner and im here without my family; secara fizkalnya. hehe.
it just so sad like i wanna cry hard. hard hard hard!
haha....im a big girl la..
it's ok. pertama kali aku ponteng raya hji dgn fmily.
ikut rasa mmg mahu sgt balik umah. 
tapi ikut kepala..aku kena sabar.
maybe it sounds childish just thinking about coming home again & again.
but...u knw why they put special days on calendar? 
coz they giving you chance to make that day special in your way. 
they mark the date with red color, just want to remind you about the date which means we alwys forget about it as we get older. haha.

so, have fun with your precious times.
Moga mereka yg sedang menunaikan Haji sentiasa diberkati.

it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Thursday, November 3, 2011

his stranger.

"Sometimes you have to get to know someone really well to realize you're really strangers"
Jadi, aku pun gatal hati tuk amek taw pasal die. let's do a match-makers (facts about guy)...
hipotesis awal ialah i am "his stranger".
10 on top of the list =

1. Guys don’t actually look after good-looking girls. They prefer neat and presentable girls.
-i agree on this...yeah 'neat & presentable' in guy's eyes...so may be i am the one of the choices. at least, dm byk2 kuota bunga di dunia neh, ada chance kira fortunate la. hehe. kesian bunyiknya.

2. Guys hate flirts.

- Yg ala2 gedik tuh? i think depend on type of flirts. ada taste tersendiri kan... i dont flirt him, so i dunno he like or dislike. tapi manja adalah satu sifat yg die suka. sygnya, i dont suit such thing..entah lah.

3. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards.

- well, frankly im sure there's time he forget me...mcm aku jugak. tapi lupa terus tidak sama sekali. jejaka luar cna yg sempat suka girls dlm seminit tuh, maybe utk tatapan sekejap ja kut. nama pun seminit. kalau byk minit sure lah turun ke hati sukanya tuh kan?????hehe.

4. When a guy says he doesn’t understand you, it simply means you’re not thinking the way he is.

-we tried. in fact, guy & girl are different, right? we actually dont want to understand..maybe never want to. tidak selagi hati tidak sanggup. understand bkn bermaksud accepting...it's more like 'OK' than 'AGREE'.

5. “Are you doing something?” or “Have you eaten already?” are the first usual questions a guy asks on the phone just to get out from stammering.

-yea, he dont talk much. we just keep talking about the same things on phone. like to add some questions here "what u doing today?" "not going anywhere?" "where are u now?" ...then hang up. biasalah hidup berjauhan, hati byk mahu ckp tapi at the end, babau jugak jadinya.

6. Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.

-i hope so. as...if im the one who he truly care about. coz im sure that he's not sure yet. saya hrp akn jadi begitulah. mgkin skrg tidak. aku doakan moga satu masa ia jd kenyataan. kalo x jadi, mgkin aku x berhak utk own this guy la...

7. When a guy really likes you, he’ll disregard all your bad characteristics.
-i bet yes. as he never said anything bad about me, i guess he just keep them inside. so he likes me? i will say, YES. yg namanya cinta? oh tolong lah beritahu saya sejujurnya. hahaha. tapi naluri kecil berkata, he only likes few things about me, the rests he dont even care to care. hehe. i will make he tell the truth about that.


8. Guys go crazy over a girl’s smile.

-haha. maybe for some guys. in fact...i can count his smiles sejak bermulanya tarikh keramat kami. yg mana, kami xpernah catat dlm kepala kami sebenarnya. haha. saya cuma buleh kata bulannya sahaja...12?hehe.

9. Guys will do anything just to get the girl’s attention.
- yea. for small things to big ones. he used to, just for few months...skrg die sibuk dgn guy's life. cara die dress up* pun mmg mahu neat saja...hairstyle lagi lah jgn sebut. kalau buleh aku mahu suami berambut gundul, x lah kami sama2 terpacak depan cermin sblm pegi event sbb mahu dandan sakan. itu mcm gila semacam. hahaha. aku aca saja bah! laki2 syg rmbut drg lah..kalau sdh rsa rmbut drg rosak abis, baru drg gundulkan. selagi nampak berseri..maunya pakai hair stylish di rumah kan?????haha.


10. Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend.
-he dont even care to know. so i guess yah. lagipun apa lah sgt drg dpt kalo cerita psl ex kita..*ex kita??hahaha. ex aku lah! sdh jd ex pun mau berabut bah. anyway, aku pun x concern psl ex die. aku tgh fokus dgn siapa die tgh bcinta skrg..which is aku!hahaha. tapi psl masa depan die..aku serahkan bulat2 ikut kata hati die? kalau aku, aku lah...kalau bukan...maka bukan lah.



only got this kind of talk for my posts. maybe for days ahead too.
sebab aku tahu die x baca entry aku. haha.
 guy guy guy. maybe drg sgt sesuai jadi tajuk entri.
10 facts on the go....... 


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-

Tuesday, November 1, 2011

New gain: 1-11-11

 
Hey, it's 1.11.11!

Here i am. back to the track. mesti fokus pd kerja peperiksaan yg entah buat ke berapa kalinya. dis time papers wa ada 3 jer. tapi buleh tahan lah jugak resepi goreng-menggoreng nyer nnti especeli subject wjib aku. *dlm otak dok ayat diri, woo kacang je tuh!* jadual dpt da....mcm exam2 yg lalu gak, subject selaloo deret. malam ne kau baca, tghri sok kau baca lagi. haha. wa da besa....dan sebab besa tuh la mybe xdak la neves sgt, excited byk ada lah. almaklum coti dtg lagik! hahahaha!

Coti seminggu ari tuh, wa sempat jumpa die.*laju jer aku tukar topik kan? haha!* xda lah happy gila monyet bila jmpa die. cukup2 senang hati. aku rsa die slh fhm about something lah. mana pegi etika ke-gf-frenan ko?? hahaha!da deret 3 mlm aku call die sbb mau krgkan ckit slh fhm die tuh *nyebut  3 mlm pun da mcm 3 dekad*.....hmm.. apa yg die terslh fhm tuh, xpyh la aku elaborate pjg2. kang kalah pulak page gosip. it's not too hard to 'appreciate you', right? i can do that.

TETIBA aku teringat ayat die *call 5 hri sblum tuh...
die: "napa dgn fb tuh?"
wa: "ah??....................." *bru hengat balik aku unfriend die. dush kaw.
die: "ya la..fb tuh....org mo check tiba2 x buleh"
wa: "ooohh..hehehehehee...org unfriend."
die: "kenapa?"
wa: ****soalan die ne maut sungguh! "sebab.....entah apa jugak faedah nya"
die: "ooo..ngam lah tuh jugak. org pun jrg jugak bukak fb"

Wa blur. die ne suka betul ker, suka belit? hahaha. x kesah lah.*sbb terang2 slh wa kan....hurrmm...hehe! tuh nsb aku kapel dgn die, kalo msa chenta konon gila mati dulu, mau nya sakit jiwa mikir mcmna mo pujuk badak sumbu yg mau bnuh diri. *hiperbola. hahaha. tapi kali ne BEST. siyes tahap gunung everest, die x penah marah wa. tengking lagi lah haram. mungkin die sgt penyabar org nyer kut. saya rasa itu sgt jelas. haha!

 p/s:  so, the best solution is..appreciate you. let me, please. at least till 30.11.11, the day that never appreciate u well.
im not asking any payback for this.


it.is.just.a.blog.
-syazwanti saidur-