Friday, January 28, 2011

Where should i be?


Position: Tawau
Destiny: Tuaran


......and im very happy to say that im going HOME tonight!! even it will take hours to get there. ^^ . yg dah pulang, congrats! especeli yg bakal celebrate Chinese New Year of 2011, XONG XI FA CHAI! heheeee.


Ne bukan blog org puteh, buleh kata blog org rojak la. Ditaja oleh diri sendiri.

Monday, January 24, 2011

Segmen LEMAH


Segmen LEMAH hari ini dalam coffero bermula di sini......* an action *

"Okay, this time kita fikir masak2 kenapa doit lom masuk g.
Aku x kritik..cuma dalam hati aku ada rasa sendu..
ketiga kali aku roger my mom minta subsidi. hehehe.
itu la nama saintifiknya. Xsuka.Xsuka. LEMAH."

(silence)..............okay aku dah lega selepas meluahkan isi hati aku. haha! Luah lah sgt. Lagi pulak hari ne lunch time agak terbengkalai. salah menu la...haha. xapa...aku xmarah ada pakciput tmasok dlm mulut aku. aku cuma rasa kelemahan di situ...sebab rasa excited mo mkn nasik. ale2 lain pulak jadi. tu la kan, mkn main bedal ja. jadi...b'balik kepada perasaan sebenar; LEMAH lagi wa.

And next about the real discussion. Topik kecil satu kuliah hari ne berbunyik begini ; Apa kelebihan sekolah harian berbanding sekolah berasrama penuh? Dan kebetulan lak pulak aku budak bertuah hari ne yg dipanggil ke depan tuk bagi alasan dek kerna aku slh sorang penyokong sekolah harian. hahaha. Temo kaseh cigu, kerna memanggil wa dtg depan...(konon ucapan dlm hati). padahal aku blurrr habisan. selama ne aku memang sokong abis2 kenyataan sekolah harian ne tapi slack nya aku x list down the whole reasons for it. Tadi gatal benar aku mau menjawab tapi jiwa ketar la pulak pak din oi. Dan sekarang setelah aku sempat berfikir sejenak, aku semakin yakin dengan arah sokongan aku. MASIH LAGI DI PIHAK KERAJAAN!haha! Mari aku list down yer ttg keyakinan aku secara ilmiah plus pada pndangan mata sepet keguruan; (dlm ati..psl apa la aku x fikir benda ne habis2an sblm ne?)
  • Ok yg fes! Cigu nyer tetap org yg pakar jugak. bukan main pungut2 jew. aku rasa cigu sekolah harian lebih 'mesra alam' sedikit walaupun meka kekadang agak sibuk dgn kehidupan peribadi meka. ramai org camtu jgak kan. mengaku je la family come first. cikgu pun manusia sama mcm kaw kn.
  • Aku tdgr statement classmate aku sal sosial budak2 s. asrama better than sekolah harian. hehehe....sekolah harian punyer sosial kau jgn amek murah bang oi. apa jenis sosial ko mau? bery talktive? murai? shy? sopan bunian?lepak ujung dunia? firefighter? perasan Ben10? tokoh debat? jaguh sukan? yg terbang ke serata malaysia? yg jaga standard markah exam masing2 lagi ramai. sosialisasi markah namanya! hahahaha. Dok bila drg ne abis skul, satu fasa baru dalam sosial akan menunggu meka juga beb. sama mcm kau jugak....
  • Konteks b. darjah pulak, aku bg alasan tdi pasal eratnya bebudak skul harian sebab latar budaya/home yg lebih kurang sama. hahahaaha! pelik betul jawapan aku. tapi honestly jawapan itu lahir dari hati aku. Hendak dijadikan cerita pd dulu kalanya, jgn harap aku mo bgaul ngn org2 sedunia @ org kg. hehe. Sdh namanya brpindah tempat baru, masok sekolah bru (bru masuk tingkatan 1)...kebetulan la kan suratan begitu...di situ lah titik sosial aku yg sbenarnya. Dua hal yg aku mahu highlighted; belajar untuk menerima 'keluarga' baharu & aku teruja dpt mengenali insan2 drpd pelbagai kelas sosial. Sekali bergurau senda dgn kwn2 yg ada dlm kelas tercorot buat aku rasa rendah yg teramat rendahnya sebab meka punyai rasa ikhlas & x sombong sama sekali untuk berkawan dgn sesiapapun walaupun meka sedar meke tidaklah setaraf intelek kelas terpuji di sekolah. Tapi sygnya, 'kita2' yg ada di kelas yg baik biasanya BABAU untuk memesrakan diri dgn meka. Dan kerna itu wujud slh satu faktor kecil untuk masuk sekolah b'asrama yg dianggap tersimpan kwn2 yg sejati.~ kerna itu jugak aku balik ke sekolah harian slps 2 mggu d sekolah berasrama sebab aku terlupa seminit yg kwn2 aku ada di sana. Terus berjanji aku akan stdy sebaik buleh tuk parents aku wlpun aku sekolah harian biasa. DAN aku X menbenci sekolah asrama! LOL.
  • Next..parents/family plak buleh watch u grow up & u buleh hang out dgn drg hari2. Pastu mkn minum tjaga. Igtlah...mak bapak pun bukannya suka suki hantar kita masuk asrama. wat pa lahirkan anak semata2 tuk masukkan anak dlm asrama. kau pikir tuk msa depan kau bila ko da ada anak nnti. hehe. Beliaw2 itu sebenarnya cuma mahukan yg terbaik untuk kita demi masa depan kita yg dikandungkannya 9 bulan 9 hari......^^ wa terlebih ka?haha. Dicoretkan di sni bahawa.....sekolah asrama tu adalah sebagai satu pilihan yg drg ada tuk pendidikan kau, tapi masukkan kau ke sekolah harian semasa kau tahun 1 adalah satu kehendak supaya kau dapat belajar. BELAJAR. bersekolah. BERSEKOLAH. Bersyukur la kalo dpt memilih sekolah yg terbaik, bukan megah x tentu pasal.
  • Skul harian byk masa free, x tekanan jiwa. xprep mlm2 ngn uniform..upppzz?hehe...lagi x tensen psl cuti..haha..dan paling penting sebenarnya, kau punya bykkkk peluang tuk tonjolkan diri kau dalam aktiviti sekolah sebab persaingan kurang. at least keyakinan yg sedikit itu akan membantu lu utk bersosial dgn lebih baik dan x perasan diri. hahahahaha.
  • Walaupun sekolah harian kau tu sedar diri yg pelajar2nya maybe x sehebat pelajar2 skul srama yg penuh tuh..maybe dlm match bola sepak la for exmple.....tapi tahun2 hantar wakil jugak kan? kenapa? sebab mo malukan kau?.......atau sebab untuk mengeluarkan kau daripada kepompong pagar sekolah kau? sijil pnyertaan tetap dpt kan? naaa..kau pilih!
  • Yaa...kalo berbangkit isu2 masalah sosial di sekolah harian, memang x dinafikan. lagi2 skul yg baru bangkit bangunannya. Masih menggunakan TETAPI yer....hehe! sekolah begini tidak pernah offer diri untuk dilingkupkan dgn serta merta kan? meskipun pendidiknya bertukar ganti, dtg pastuh pegi sebab x tahan la...itu la ini la...tahun ke tahun tetap berjuang untuk maju smpai lah success. Lagi pulak, bebudak yg 'terbuang' selalu tu biasanya sekolah mana yg terima masuk???? tak ker sekolah harian jugak????
  • Banyak lagi alasan aku. tapi cukuplah setakat ini untuk menginsafkan aku tentang perihal sekolah ne. sekaligus mengingatkan pda diri aku asal usul ku, cikgu2 ku dan khidmat pendidikan ku. Naaa....last kebaikan sekolah harian ialah ia lebih mengingatkan pd suka suki harian drpd skul yg 1 lagi tuh, lebih kepada suka suki asrama. ngeeee~ saja bagi perbezaan. kau nak sgt kan!

Secara bandelnya, aku lebih menyokong kemasukan asrama pd usia yg unggul yakni menjelang habis sekolah menengah. atau lebih senang tuk kefahaman awam 'college' time. Sample terdekat bagi kita2 dlm mktb ne, x kira dari sudut mana pun kita dtg, pndai ka, jelek ka, kurang pndai ka, emo ka; kita yg anak emak ka, anak bapak segala....yg sparuh jiwanya mmg ketinggalan d umah atau memang x suka duduk bawah ketiak mak bapak; all of that.... ada mktb ne persoalkan sampai kau x layak tuk belajar di maktab yg BERASRAMA ne??????? tapi sekolah asrama penuh bukan ka tuk meka yg bermental tinggi? selection itu menaikkan martabat meka kan. Yes & very yes bahawa mktab memilih pelajarnya jugak tapi bukan pada DASAR kau berasal daripada sekolah harian atau asrama??? Pelajarnya dipilih atas kesungguhan & layaknya beliaw sebagai bakal guru atau lebih sopan kita katakan "in person" NOT "in which school u entered"! tak gitu dik oi? Jadi di mana LEMAHnya sekolah harian????? pada mereka yg berfikiran sempit trhdap sekolah harian. itu jawabnya. it's not about age la, it's about the right time. sapa gak yg protes kewujudan asrama penuh? xda! so, be fair la dengan sekolah harian. Lagi pulak biaya tuk most of these asrama schools, goverment yg buat...sama2 berterima kasih la. Napa? anak2 yg masuk tahun 1 umo 7 tahun tuh terosss masok asrama penuh ka??? tetap merujuk kepada sekolah harian dulu kan? dont you think so? yeyeyeyeye.....aku suka kalo ko setuju. kalo x, aku tumpang hepy gaks. at least u have ur own pendirian di situ.

POKOKnya: aku x berfikiran yg "sekolah asrama penuh lebih baik daripada sekolah harian" ataupun "sekolah harian lebih baik daripada sekolah berasrama penuh", for me it's fair enough to look at their advantages instead of disadvantages. Itu lebih memotivasikan dua2 jenis sekolah utk bersaing secara sihat dengan melihat aspek kualiti daripada memikirkan 'pertandingan' mereka untuk menjaga standard/imej masing2. DAUNnya: Majulah sekolah2 Malaysia!!!

p/s: penulisan ini hanya cakupan idea sebagai seorang bakal guru, tidak ada kaitan dengan mahu cari gaduh atau memfitnah! sama2 kita fikirkan.

Dan berita terbaiknya : Minit 3.27 p.m hari ini, keluhan doit aku sdh dimakbulkan slps mndpt meses bank. Syukran. x sia-sia aku tulis pjg sambil pikir cara jaga doit. kahkahkahkah! anyway TQ TQ TQ TQ TQ TQ TQ kpd sesape je yg bkenaan!!!! Ma, i love you.

Dan kini gua x LEMAH lagi!
*naaa flying kiss..flying back to me....! haha.


Ne bukan blog org puteh, buleh kata blog org rojak la. Ditaja oleh diri sendiri.

Sunday, January 23, 2011

@@@@@


Ni kali la!6 jam wa duduk depan lappy m'update blog punya template. mcm pamplet sudah aku buat. Trying to make dis a continuous hobby....Lepas ni aku janji aku xtukar lagi (dlm tmpoh 1-2 bulan ne). Pastu kalo aku da fedup, aku tukar balik. haha. Tau ka? ss dalam blog sendiri kn byk jugak faedahnya...latih diri tuk rosakkan vocabulary, buang masa.....dan lain2. Faedah2......hokhok.

Embha...time to cari biskut. excercise mulut la plakz.

wa ucap sekian. wa kebas tangan. sekian.

hehe :)



Ne bukan blog org puteh, buleh kata blog org rojak la. Ditaja oleh diri sendiri.

speaking of winduan.


Sama ada aku suka cartoon grafik @ cartoon yg suka aku, sapa pun yg buat grafik itu...aku sungguh berkenan. bukan dengan empunya, tpi grafiknya. mcm entah mksud ayatku tuh. Dis one i got from fb Miss.NinaKaren, mngesave terus. ihikkk. Anyway, tgh2 update ne...dkt luar hujan sepoi2. Baju laks kompom xkering hri ne..besok pun lum psti. Speaking of bajuks2 ne...aku rjin laks survey on9 shopping...ada hati la mo duduk ambil shopping...tp byk sungguh di pikiran beta ne. hehehe. salah satunya, uwangnya pun belum masuk akaun lagi.* ada sudah hjt mmbazir ne. outfit tuk cigu-ciguan begitu..boleh kan??? hehe. cover cantek punya!

Dok awl2 tahun ne..byk benda kena pikir. lappy plak mintaks tukar, printer pun 2 darab 70. Aku kalo bab2 elektronik stuff ne sebeLLLL cket.tapi dek kerana pentingnya dlm hidup aku sebagai warga yg menaip & m'print...layanz abis2an. Ne kali aku heret bro aku tuk survey....drpd dia ligat pikir ex, bagus ikut aku round2 Malaya. hahahaha. jauh benor jahatmu eh. teteda juak smpai Lost Angeles cna..KK pun aku bengong mo round. Mls eh sasak jln raya. Lgi pulak bro aku pndai laks mengaku "x meriah eh teda drg kakak cni..." Hmmm...taw pun kaw arrr! Nanti aku begi meriahhhhhhhhh sampai kaw xmahu berdamping dgnku lagi. kahkahkahkah! windu kan?hehe.

speaking of winduan; (ini lah isi t'siratnya....)
Windu plaks aku dgn anak2 toyolz aku d KB. apa lah nasib cigu tadika drg ah???Buku drg pun harus di checking jgak ne, kang ada tselit surat2 nyot nyet tadika drg...bukan buleh pakai gak anak2 toyolz aku ne. hahaahaha!



"Mamy, beli jajannn.....!"
iya la kaw.


Ne bukan blog org puteh, buleh kata blog org rojak la. Ditaja oleh diri sendiri.

Saturday, January 22, 2011

siri sedey


Entri kali ini berbaur feeling2 cket.
*pas kena hantam ngan click hantu c jep tadi... http://susya.ru/flash/fvp.swf

Zaman sekarang, bab bercinta ne bukan hal luar besa. lagi luar besa kalo ko xbercinta. ne kata2 org yg mamai bercinta la...Ada satu masa bila kita a.k.a aku; rasa sudah bjumpa dgn mr. right atau lebih hebat dengan kata he's the only one, dooom...oh no!...he's not. so what? sedey? iya lah....wajar la sedey kan. sedey ka...x sedey ka..terpulang lah. Tapi yang pasti tiap insan itu ada masa sedey ada masa hepy. One day bila kita kehilangan masa hepy, 1 perkara yg pasti kita buleh buat ialah dont lose hope. stay with hope. coz it helps u to live.

Hehehe. serius kah? x bha..saja2 menulis di paling awal pagi hari sabtu.


Ne bukan blog org puteh, buleh kata blog org rojak la. Ditaja oleh diri sendiri.

Thursday, January 20, 2011

Precious moments for future.

Sedang mengupdate entri dgn nescafe. smiling heart. Time: morning, i watched a movie with my calssmateso. da venue is secret. pdhl kalo tengok dgn classmates....d mana la tu?hehe. it was great! ...got another extra activty with friends in a beautifulclassio *teeoot. but, still but. Our space very strategik one. Any1 lalu lalang sampai yg xpatut latang pun latang jugak wo..hehe. But we tried our best to be the secreto moveo.
And i got some ideas...in future i will stay for movies with my students, especially the new ones. so we can have the precious moments together. for me at least. hehe. Im imagining something like "Mom, i watched new free movie with Teacher Syazwanti yesterday, we..bla bla bla...& today we have free Nescafes in class... i like it mom!" hahahahaa. if i were his mom, i'll say "Great! so make the fee free too. i like it baby! " hehehehe. DEAL!
Siok jugak bila membengongkan diri dgn future things. hehe. tp xslh kan? aslkan niat betul. Hepykan diri dkt sekolah pedalaman nnti dgn cara memikirkan hal2 yg buleh aku sponsor untuk chicky2 aku spya drg pun hepy. itu bermula dari sekarang.hehehe. hoyeh! senang ati, la ala la la laa la.
Bak kata pari2 love: " Love can touch us one time and last for a lifetime, and never let go till we're gone." - Titanic Theme, My Heart Will Go On.

Ne bukan blog org puteh, buleh kata blog org rojak la. Ditaja oleh diri sendiri.

Wednesday, January 19, 2011

oh sayangnya...


Pagi2 breakfast mau cepat2. Nanti kena tangkap lambat. Masuk juga makanan dalam perut aku. Tapi aku tapaw Nai Ping Nscafe lain pulak jadinya. Tunggu punya tungu sampai kelas, alangkah munyit nya beliaw tumpah dengan dasat yg teramat dasat. Apa lagi, mengemop la awal2 pagi. Nasib baek lec lum masuk. cover ckit usaha pembersihan. Semerbak kan Nscafe wa? hahahaha.

Ne bukan blog org puteh, buleh kata blog org rojak la. Ditaja oleh diri sendiri.

Tuesday, January 18, 2011

Tagging my forehead with books.



I borrowed two books at the first week. hahaha. i laughed to myself. I borrowed some books again last week. i didnt laughed. This week i got some of them again......i laughed a lot to myself. (^_ ^) ayat2 geloran kaw..





im a wierdooo.....of **11.

bla bla bla.......to 2010:
i dont like books, i love the pictures.
i dont like the words. apatah lagi yg bombasstikkO!
i hate looking for books. they'r so many.
dont like to cop cop segala jugak.
the most impotante is takot lambat pulangkan encek2 buku tu.

i just like to hang out in there...*library*
find some air...aircond.hehe.
make myself comfortable.
like the toileto too.
stayed for no reason.

now....2011:
aku stay libry sebab aku mahu.
tapi habit kekal for comfortable space & toileto.
aku suka ada kawan pegi libry, cik sree. *winky
aku baca buku yg aku pjm. bukan ampai2 saja mcm dulu.
even it's full of sentences. no pics at all.
siap jadi bedtime story lagi. menidurkan otak beta. hushh.
i love choosing books. cari cari & cari sampai jumpa yg aku suka.
siap pjm kad libry classmate lagi. indak kecukupan. *kotoo...hehe.
most of them buku mat salleh pulak tu.
and most importante here is they's related to teachers. my profession my life.hehe.

*Work from bottom, achieving the middle, enjoy the top.
Good afternOOn.
Im Syaz1tea, Live from Station Coffee.

Monday, January 17, 2011

Exclusive result.


Result exam sudah terlekat pada papan kenyataan.
Exclusive banar bunyinya.
Tertulis di situ aku LULUS.
Kawan2 aku pun sama jugak.

So,
Terima kasih daun keladi, tapi sebenarnya anak-anak mahu tau pointernya sekali, kalau boleh tarok ar lain kali, supaya lebih waja jawab exam berkali-kali.

To my classy yg crazy ......
Tahniah arrr ! Pas exam ke-7 ......we like. ^^
To sem's frenzy (sem5), Big Congrats too!
To others; unlucky result, i say GOOD LUCKS & DO WELL okay!




Sunday, January 16, 2011

Napa payah benar cari tajuk......^^


Uhuk3x. Perasan xperasan dah 2 kali aku tukar layout blog aku dalam bulan ne. Makin suka pulak aku dalam hal menukar2 layout ne. hehe..Before this, aku xrajin tukar layout sebab byk g kena edit pastuh. But this time i don't even care. I'll do it if i want to. Di mana ada kemahuan di situ ada jambatan. Jadi lalu sahaja. Macam lain sungguh bunyinya...like so not me. hehe. hey it's me. it's me. it's me.

Hari ne aku bangun lewat. *utk pengetahuan diri sendiri. Lewat daripada biasa tapi xpa becoz it's Sunday. My Sunday need to be santai2. Apa lagi bila berada dalam dunia pengajian sekarang. Hujung minggu mestinya waktu yg paling bahagia untuk aku. Aku pasti some of u pun begitu. Okay, i got some information for today...walaupun it's my Sunday...yang aras 1 *my hostel* r going to cook this evening. For birthday celebration tonight. Anyway, Happy Birthday to all of u...January's Live. hehe..voke sikit bha panggilan tuh.

Dan actually byk keja g yg aku perlu buat hari ne...basuh baju dah lepas dah. Of coz iron baju g...dan buat some tasks yg sudah diamanahkan oleh pak2 guru. xbuat naya kau.*bukan kau, aku. Kalau buleh, memang la aku mau santai2 ja hari ne. Bila fikir2 balik....sementara punya waktu yang senggang, baik aku guna pakai. seperti searching layout blog selama 2 jam. hahaha. at least aku buat sesuatu kan...daripada aku mengomel sana sini sambil cari makanan.


Apa news baru hari ne? Oh, i taw yg sorang adik i declare in relationship. ikut langkah dia ne. ngee~ Aku dah servey awek dia. hehe. no comment. Sudah besar ma....pandai2 la memilih dan berkawan. Sorang baru putus kasih, kembarnya pulak dapat kekasih. Kan ada hikmah tuh>hehe. Sorang adik angkat aku pulak dah selamat ijabkabul Jumaat lepas. Aku tumpang bahagia. hehe. Hari2 tumpang bahagia dengan org, hati senangggg ja sentiasa. hehehehe. lain banar eh bunyinya.

Saturday, January 15, 2011

~ saya untuk aku ~


I wanna say gud morning but too late for that, so i say afternoon. Oh, saya sudah makan. ditaja oleh Neng Twinzo. hehe. saya juga sudah minum teh. ditaja oleh Emba' Lalinko. haha. semua ala2 ditaja. Apa kau igt artis saja yg buleh ditaja. Aku cinta ini. *lain2 sudah pikiranmu itu. Aku sebenarnya sangat suka hari cuti. Buleh lepak2 dalam bilik sendiri & bilik2 perlepakan antarabangsa. Oh yeah. my mom ada talipon menanyakan soal balik cuti CNY. So kami memutuskan dengan muktamadnya bahawa saya akan balik naik bas bersama kawan2 saya. hehehe. amacam? seangkatan manusia gumbira balik CNY. Kejar ang pau saja kerjanya. Yes, bagus juga kalau dpt ang pau. pembakar semangat dunia. wowww. Menyimpang sudah. Tanpa sedar...*mood waras sudah* dunia semakin tua tapi semakin beauty. Banyak lampu lip lap. tidak kurang jugak yg tidak berlampu langsung. samar2 pun ada. tapi dunia tetap indah. walaupun banyak juga yg gulana. hehe. Dari tadi ayat saya tidak ada teguhnya. indah atau tidak. Memanglah saya memilih indah. u know.....menghala ke arah optimis 24 jam is very lovely. haha. apaka. Dare for this kan. Dare to change ma. mulakan dengan seciput. lama2 up la. hehe. Bha la. abis ayat sudah saya. sekian saja kisah saya. wahaha...berjaya guna saya untuk aku.



Wednesday, January 12, 2011

Holy lagi!


Cuti CNY tahun ne sdh up lagik. become 1 week. that's a good news. wehoooo! hehe.
thinking abt CNY @ holiday, im considering to stay as well.*wink
xpecaya aarr? betul2 aku consider ne. betul punya betul tp aku sbuk jugak urus proses coming home nnti. haha.
kan...! considering jenis apa ne....
xpa la....apa pun yg kputusan yg mnjelma nnti. aku terima dgn hati yg positif.
hati negatif jual 1 sen pun aku Xmau. hati ayam aku mau! ngeeeeeee~
jual jual jual hati ayam!!!
ckp psl hti ayam, igt plak aku buntut ayam. *ne sms tuk yg mkn buntut ayam ja la*
paling sedap at my place, gerai macek telipok ria. murah g woo. rm1. lagi satu gerai abg panggang dkt kundasang. yg tuh rm1.20 kut. hehe...kalo x silap lah. memang sedap. kalo road tour tuh, singgah2 r nnti.hehe. pahala jugak aku promosi. haha.
Balik psl story cuti, msti r rmai yg senyum mickey mouse sebab dpt cuti 1minggu.hehe.
holi..holi...holiday lagi!
tq to yg bmurah hti bagi cuti erkkk. moh moh moh!



Tuesday, January 11, 2011

aku haha!



Pada satu masa dahulu....berkahwinlah si hensem fulan dgn si cantik fulan ne. Bila sudah lama berumah tangga...akhirnya pada satu petang si cantik fulan menyediakan cucur udang untuk santapan minum petang si suami, fulan yg hensem tuh. permintaan si suami la tuh. Makan punya makan...si fulan yg hensem ne tetiba bersuara....sedang si cantik fulan ne pulak sibuk mencuci pinggan mangkuk.

Suami: "Yang....abg nak tanya sikit buleh?"

Isteri: "Ada apa bang? tanya r..."

Suami: "Dah 10 biji cucur udang abg makan ne....sekor udang pun takder ne. knape?"

Isteri: "Oh....memang xder pun."

Suami: "Aikk!.....mana buleh xder. kalau xder udang baek letak nama cucur tepung jer"

Isteri: "Abg dok hari2 makan cucur BADAK kat kafeteria tuh, sekor badak pun xder. Pjual tuh x bagitau abg ke sebab nyer?"

sambung terus g ayatnya tuh....."Abg makan cucur KODOK, sekor kodok pun abg xjumpa.. Abg x bising pulak....."


............... terrrrmuntahhhh balik cucur tepung si suami....hehe......................


Bahagia lah mereka hendaknya....hehehe. story ne aku share hasil drp pembacaan aku.
*bangga sedikit tuh sbb sdh pndai mmbaca buku.
Buku ne aku suka betol! terbitan UPENA....
byk alkisah g dlm buku tuh tp cerita yg 1 ne aku paling kelu lidah.
aku laughing sendirian berhad woo bca cerita ne.
kut ada yg sdh tau terlebih dhulu tuh....tahniah la. hehehe.



Monday, January 10, 2011

answers in head.

tayangan bgambar search dr google. hahaha. hepy2kan jiwa jwb tag.


Mulakan dgn soklan diri sondere.

1. Real name : Syazwanti Bt. Saidur
2. Nickname : Nenong.
3. Zodiac sign: Taurus
4. Male or female : Female
5. Elementary school : Sk. Pekan Tuaran
6. Highschool : Sk. S.Nangka Tuaran-Teknik Keningau-move balik p SMKSNT.
7. College : wer i am now. IPG Kampus Tawau.
8. Hair colour : black ala2 sofea jane.
9. Tall or short : tengah2 kut. tp aku rasa lum ckup tinggi g sebab adik 3 eko' tuh lgi tinggi dr aku. ngeee~
10. Sweat or jeans : jeans but i love both.
11. Phone or Camera : phone.
12. Health freak : asal aku lum mental, mknanya sihat2 saja la tuh.hehee.
13. Orange or apple : Orange!!!!!!
14. Do you have a crush on someone? : aha.
15. Eat or drink : eat more, drink more more. hahahaha.
16. Piercings :hmmm.....?
17. Pepsi or coke : i know i will pick coke. kompom.

HAVE YOU EVER ? :
1. Been in an airplane : aha.
2. Been in relationship : is relating.......ngeeee~
3. Been in a car accident : so far so good.
4. Been a fist fight : tumbuk manja2 dgn siblings ye la. tp dasat jugak sakitnya.


FIRST & LAST :
1. First household chores : coci kahen 1 famili msa tahun 6 kut....slh 1 la.
2. First best friend : Sedari SEHA....as i remembered la.
3. First award : entah lah. award2 ne pyh ckit aku mo igt.
4. First crush : wif Terron...
5. First word : wlaupun aku betol2 xtau tp aku rasa 'eeeeee' kut. word ka jugak tuh. hahaha!
6. First section : section bendanya. babysitter booth kut.
7. Last person you talked to in person : myclassmatez.
8. Last person you texted : Raden.
9. Last person you watched a movie with : nonformal wif maduku. "sayo' lamang". malar psl oncologist story...3 times in row.( +we are family+sister's keeper)
10. Last food you ate : bread+mayonis. served by madam ain. hahaha.
11. Last movie you watched : tangle. pun skip2 sebab battery lap kuang asam.
12. Last song you listen to : lagu yg aku nyanyi sndri. ntah apa jenis lagu la.
13. Last thing you bought : lunch...nasik+sayur petola. ikan xda. ayam xda. daging xda. vege?hehehe.
14. Last person you hugged : my daddy kut.

FAVOURITE :
1. Food : nasik berlaukkan...hati ayam msk kicap.
2. Drink : Nescafe/coffee/tea/milo...suma2 pun aku hentam.
3. Bottoms : yg flet......ksut kuliah len cerita la..ada naik ketinggian ckit.hehehe.
4. Flower : not really into flowerssss.....
5. Animal : prefer fish....munyet tupai kiut jugak.
6. Colour : mostly orange, brown.
7. Movie : Comedy is the best, family story is the bestiest. yezh.
8.Subject : frankly...none. haha.


(Put an X in the bracket if yes)
1. [x] falling in love with someone. -ekceli falling in realtionship lgi tepat.
2. [ ] celebrate Halloween
3. [x] had your heart broken
4. [x] went over the minutes/ texts on your cellphone
5. [x] had someone question my sexual orientation (uhh...people luv to know kan...)
6. [ ] got pregnant
7. [ ] had an abortion
8. [x] did something i regret
9. [x] broke a promise
10. [x] hide a secret
11. [ ] pretend to be happy
12. [x] met someone who changed your life
13. [ ] pretend to be sick(**time kuliah lah salunya)
14. [ ] left the country
15. [x] try something you normally wouldn'try and liked it
16. [x] cried over the silliest thing
17. [x] ran a mile
18. [x] when to the beach with your best friend
19. [x] got into an argument with your friend
20. [x] hated someone
21. [x] stayed single for a whole year....wohow.

CURRENTLY :
1. Eating : Nope.
2. Drinking : mineral.
3. Listening to : lgu o.puteh...tah pa tajuk.
4. Sitiing or laying : sitting dgn kaki bsilang.
5. Plan for today : da abis kuliah...da tidur ptg...mlm ne relax sahaja lor.
6. Waiting : CNY nnti....kalo dpt balik umah la...& byk hal g dlm waiting list. mesti ar...


YOUR FUTURE :
1. Want kids ? : no doubt.
2. Want to get married : i will say yes...or i will. hehehhe.
3. Career : im going to be a real teacher soon.


WHICH IS MORE ATTRACTIVE (CHOOSE ONE) :
1. Lips or eyes : bermula dr mata kan...hahaha.
2. Shorter or taller : taller is better.
3. Romantic or spontaneous : Spontaneous.
4. Nice stomach or nice arms : Nice arms.
5. Hook -up or relationship : Relationship la bha macik.
6. Looks or personality : Personality show the second of u.


HAVE YOU EVER :
1. Lost glasses/contacts : hilang pun xpa kut....begaya2 punya style ja pun.
2. Snuck out of a house : yesh.
3. Held a gun/knife for self defense : Simpang keturunan berapa pun....jauh2!
4. Killed somebody : somenyamuks iya lah!
5. Broken somebody heart : o yesh. happened just like that. hehe.
6. Been in love : aha.aha.aha. hehehe.
7. Cried when someoned died : ellow...hati connect directly to tears punya takungan.

DO YOU BELIEVE IN :
1. Yourself : i do. i do. wif some stuff...nope.
2. Miracles : yesh i do.
3. Love at first sight : hehehe...mcm teda mcm ada. more to teda. sebab suma pun mcm dirancang2.
4. Heaven : i do.
5. Santa claus : hehehe....nothing like that in my life.
6. Superstition : choose not to believe & not to reject directly.
7. Post as 100 truths ? : ...that i cant be strong if i lost my familia. 1000000000****** truth!

TRUTHFULLY :
1. Is there one person you want to be with right now ? : wif my daddy. hang out and talk.
2. Do you know who your real friends are ? : friends are friends no matter who they are
3. Do you believe in God ? : heart & soul.



finally. ngiungggg9x! buzz in head......masa utk baca membaca pulak. hehehe.
terima kasih sbb xmrah i amek tag. hehe. burink yg myebabkan aku cari tag....last2 penat hotak aku mjwb tag. sudah! papai.



Saturday, January 8, 2011

to live without.

to live without charger is challenging, to live without my lappy is not encouraging, & to live without my familia inside of me makes my heart leaking. i try not to live without, but to live with.....

right now:
no nescafe.
no junk food.
no water.
no charger.

= will be here soon. i hope so. hehe.


" Result exam last sem lum kuar g. tmpat praktikum awl lak aku roger. Sk. Kg Jawa. i'v been there once. great humble school. i think it's good to be there again. mengeratkan silaturrahim. hehe...no high expectation. mybe neves fes praktikum akan membuak2 nnti.skrg pun ada neves da wlpun start prktkum in March. xpa..sempat g amek restu kot sebab ada cuti before praktikum. hwahahaa....caw."

Thursday, January 6, 2011

sitting smiley

she's like her aunt.
when i see her, i run.
because it's fun.
to kiss her like eating bun.
muahhaaa333x!





fikiran petang.



tidur.tidak.tidur.ya.kunang2 lu.



Tuesday, January 4, 2011

im proud of you


"Hidup biar simple dalam dunia couple. Kalau over syg, besok2 dibuang dek syg. "

Ya. maybe ada betulnya. tp tetap jugak ada 'tidak betulnya'. life's unpredictable. people changed. you changed. i changed. Ibarat kata-kata mereka yang terluka "ah...suma lelaki/pompuan sama saja!". Mungkin lagi tepat kalau kita ckp "kita suma sama saja". Simbolik 'sama' itu x bemaksud pada jantinanya, y not karakternya..atau lebih senang tuk kita bahas soal perubahan diri manusia, baik zahir, baik batin.

intro semata-mata....bermula di sini.....

Recently...i found out my lilbro in silent mood. with some loving tears. well, it happened a lot. your love get engaged and married soon with someone else. thats hurt enough right. you spent your time with her. being so nice and romantic with roses.....and then feeeewwwwhhh! you lost her. becoz there's a man who become a superduperhero took her away from you. And he smart than you, good with everything........yaa, u r big enough to calculate all that.

But still, i'm proud of you becoz didn't shout at all. you live with that with couple of tears and then you 'clik!!'....just move on. you dont tell me, i found out by myself. and not only but the whole family. i dont want to put any blame on you or her.......i prefer that i was wrong about her. As a sister, i do deserve to jeling at her, right? hahahaha......anyway, i know you wont read this. so that y i write it here.

to be a better person, past is the best lesson ever.



Sunday, January 2, 2011

2011


Ahaa! bukak cerita pasal 2011? tahun baru dalam kalendar kan....aku pening2 dgn tahun baru kali ne. aku xdak azam yg buleh aku buat ayat tuk dsebarkan kepada kalian. lain pulak kalian yg ada azam baru...mcm2 ada...aku senang hati mendengarnya...ya la baik utk anda baik jugak untuk aku. at least aku tpikir jugak apa azam aku...wlaupun belum set g...

Dan d cni aku dgn rasa berdosanya ingin menyatakan bahawa, anakanda.........(ni ucapan mengayat ati dr aku tuk family aku).....

"I mau ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 kepada mama, my papa cyg, adek2 yg menyakitkan jiwa kekadang tp tetap aku syg...hahahahaha! semoga kita bahagia sampai keturunan berapa pun......with lots of love, kakak."

Bukan apa, aku on tour balik ip last 2010...sepatutnya we celebtare sma2. kan bez kalo aku masih d umah time tuh...tapi xpa... demi studyku tuk mom n dadyku....aku redha. hehehe..neway, hepy new year to my loving family!

Next....Hari ne aku selamat smpai ip. bumi tmpt aku mgejar sgulung ijazah. kali ne perjalanan aku balik ke ip agak panjang sebab menunggang tayar 4 roda..tp aku lega sebab aku dgn keturunan family @ cozen aku. sempat gak singgah tempat beradu diorang 2 malam...

Punya lama aku rasa aku bcuti. tapi hati ne maseh xjemu2 mo bcuti g. igtkan bila balik cni ngan sodara aku lega banyak la. alahai lega xsampai ke malam...petang tadi da smpai ip 'lega' aku semacam da! fening yang melampau2. kehe......pa buleh buat. on call saja lah hari2. mengesahkan ayat 'jauh d mata, dekat di hati..." ehhhhaaaaaaa!!!

ok. sekian bermulanya 2011. to all yg maseh bernyawa, teruskanlah hidup seadanya. semoga bahagia hendaknya! Hepy New Year!